Асад наруши примирието с бомбардировка на цивилни

Снимка: Архив

Лавров хока “нечистоплътни течове” за съдбата на диктатора

Франция и САЩ осъдиха вчера остро бомбардировката късно в сряда на опозиционното предградие на Дамаск Дейр ал Асафир от бойната авиация на сирийския режим, при която загинаха поне 33-ма души, сред които 12 деца и 9 жени.

Париж обвини Башар ал Асад, че с това нарушава прекратяването на огъня от 27 февруари, което не важи само за терористите от “Ислямска държава” и фронта “Ан Нусра” и подкопава усилията за политическо уреждане на конфликта в Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува САЩ, че не можели да накарат европейските и арабските си съюзници да се придържат към договорките за това уреждане. Той се ядоса от информация в саудитския в. “Ал Хаят”, че Русия и САЩ сключили сделка за бъдещето на Асад при визитата на държавния секретар Джон Кери в Москва през миналата седмица. “Това са нечистоплътни течове, които изопачават фактите”, заяви Лавров.

Самият Асад каза пред РИА “Новости” завчера, че би се съгласил на предсрочни президентски избори, но само ако сирийският народ го пожелаел. Мандатът му иначе изтича през 2021 г., а опозицията настоява той да отстъпи поста, преди да започне преходно управление.

Базираният в Хага Международен антитерористичен център докладва, че 4294 европейци са се били или още се бият за “Ислямска държава” в Сирия. Най-много са френските граждани - над 900, а най-много на глава от населението са белгийците - 41 на 1 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят