Дават на прокурор земеделец, изсякъл нива

Такива саморасли дървета са документирали в нивата в Салманово горски инспектори. Снимка:Архив РДГ

Земеделец си купи нива, обрасла от години с акациева горичка, реши да я почисти от дървесината без разрешително и сега ще отговаря пред закона. Инспектори от Регионалната дирекция по горите в Шумен засекли сечта в землището на село Салманово. Към 15 дка саморасла гора били изсечени, от тях добивът е бил не повече от 30 кубика, пресметнали инспектори по наличните дънери.

За случаят разказа шефът на дирекцията инж.Емил Гелов, отчитайки свършеното за тримесечието и предупреди купувачите на земеделски земи да не предприемат прочистване, без да са си набавили документи за законна сеч. В противен случай унищожаването на дървесината е престъпление по Закона за горите и по Наказателния кодекс. Затова сега засеченият в Салманово ще бъде даден на прокуратурата. Ако оттам не намерят основание за търсене на отговорност, ще има санкция по Закона за горите. Глобите са от 50 до 3000 лв. Може би ще мине с минималното, защото нарушението е от незнание, а не с цел кражба.

Запознати със случая обясняват, че в съседния парцел също имало саморасла гора, но новият собственик на земеделската земя чинно потърсил горските за разрешително и търпеливо чакал да го получи.

Случката с изсечената нива пък, станала известна на инспекторите по време на тяхна проверка в горски парцел, където извършвали утвърждаване на програма за сеч. Общо 7 мобилни екипа "шетат" и търсят нарушения в региона без почивен ден.

Над 1480 проверки са извършени на територията на РГД в обекти за складиране и търговия с дървесина, на превозни средства, на ловци и физически лица. Няма "арестувани" инструменти на бракониери, задържана е само една каруца на нарушител.

Съставени са 217 акта за различни нарушения. 83 от тях са изпратени в прокуратурата, а по две преписки са били образувани досъдебни производства. Издадени са 63 наказателни постановления със санкции за над 4200 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право