Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

САЩ пращат бронетанкова бригада в Европа, части от нея ще бъдат в България

През 2017 г. Пентагона възнамерява да разположи в Източна Европа бронетанкова бригада. Нейните части ще бъдат разгърнати в различни страни, включително в България, Румъния и Литва, информира БГНЕС.

По време на своя мандат като президент на САЩ Барак Обама сериозно съкрати числеността на американския военен контингент в Европа и изтегли от региона две от четирите разположени там бригади. Сега Пентагона променя своя курс. През февруари 2017 г. САЩ ще пристъпят към разполагането в Източна Европа на ударна бронетанкова бригада, състояща се от 4200 военнослужещи.

Няма нищо ново в демонстрацията на сила от страна на алианса в региона. Източноевропейските членки на НАТО отдавна чувстват заплаха от страна на Русия. След присъединяването на Крим през 2014 г. алиансът проведе мащабни учение под наименованието Atlantic Resolve. На първо място вниманието на медиите беше приковано към операцията Dragoon Ride, в хода на която през Балтийските страни, Полша и Чехия премина колона от американска бронирана техника.

Сега присъствието на натовските съюзници в региона ще бъде усилено с бронетанкова бригада на САЩ. „Това е недвусмислен сигнал. Разполагайки там тежка бойна техника, САЩ сигнализират на страните от Източна и Централна Европа следното: ако вие чувствате заплаха, то в случай на необходимост ние ще бъдем тук. Ние създаваме структури, които ни позволяват по-бързо да се притечем на помощ“, заяви директорът на берлинския Информационен център за трансатлантическа сигурност Отфрид Насауер.

На хартия планът на американците изглежда внушителен: 4200 военнослужещи, 250 танка, а също така гаубици, бойна техника и 1700 допълнителни транспортни средства. Както съобщи командващият на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) генерал Филип Брийдлав разполагането на бронетанкова бригада е реакция на „агресивната“ политика на Кремъл. „По този начин ние продължаваме стратегията за подкрепа на нашите съюзници по НАТО както в Източна Европа, така и на други места, гарантирайки силни и пропорционални действия на фона на руската агресия“, се подчертава в изявлението на EUCOM.

Решението да се изпрати в Европа още една трета бригада ще струва скъпо на Пентагона. В началото на февруари Белият дом обяви намерението си да отпусне през 2017 г. над 3,4 милиарда долара за допълнителни оръжия и техника в Европа. Посочената цифра 4 пъти надхвърля сумата, заложена в бюджета за 2016 г.

В същото време новата бригада ще се различава от останалите две американски бригади, дислоцирани в Германия и Италия. В страните от Източна и Централна Европа ще бъде доставена съвременна техника, но нови казарми няма да се строят в България, Румъния, Полша и страните от Прибалтика. Също така е взето решение да не се изгражда американска инфраструктура и дългосрочно настаняване на семействата на военните. Точно обратното: личният състав на бригадата и техниката ще се променя на всеки девет месеца. Бригадата ще бъде разделена на малки поделения, които на ротационен принцип ще бъдат разположени в различни страни: очаква се те да бъдат приети преди всичко от България, Румъния и Литва. Освен това голяма част от техниката ще бъде разположена в Германия, Белгия и Холандия.

С този подход Вашингтон възнамерява от една страна да покаже своята способност за кратко време да постави войските в състояние на бойна готовност, а от друга – да гарантира спазването на основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г. Според него алиансът трябва да се въздържа от разполагането на постоянна основа на „съществени бойни сили“ в Източна Европа. „Така САЩ искат да изпълнят своите обещания“, отбелязва Насауер. Впрочем някои страни от Източна Европа се надяваха на по-активно американско присъствие. Според естонския премиер в неговата държава трябвало да се разположи на постоянна основа най-малко един батальон на НАТО. Но алиансът се отказа от това. „НАТО решително подкрепя плановете на министерството на отбраната на САЩ за осигуряване на ротация на военнослужещите“, заяви говорителката на алианса Кармен Ромеро пред ДВ.

Плановете на САЩ предизвикаха острата реакция на Кремъл. Плановете на Пентагона за дислоциране на бронетанкова бригада в Източна Европа „допълнително усложняват и без това сложните отношения“ между Русия и НАТО, заяви постоянният представител на Русия в алианса Александър Грушко. Той определи намеренията на американското военно ръководство като „поредната стъпка, закрепяваща прехода на НАТО към конфронтационна схема за сигурност“. В същото време от Москва постъпиха и по-примирителни сигнали. Както съобщи източник от руското външно министерство, Съветът Русия-НАТО на ниво посланици може да се събере през близките два месеца. Това ще бъде първото заседание на съвета от началото на украинската криза през 2014 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.