Скулпторът, който прави статуя на Стоичков, от седмици почти не спи и е отслабнал 7 кг

Костадин Ненов заедно с дъщеря му Снимка: Facebook страницата на скулптора

От 3 седмици скулпторът Костадин Ненов, който гради неуморно статуята на футболната легенда Христо Стоичков,  почти не спи, отслабнал е и със 7 килограма в процеса на тази отговорна дейност, съобщава БТВ.

Ненов се е отдал напълно в работата си, за да успее в срок да увековечи личността на Стоичков. Опасенията му са, че кратките срокове може да увеличат процента на грешка.

Христо Стоичков ще бъде бъде вторият жив българин, след Тодор Живков, на когото се издига паметник. В края на декември на футболния фенклуб на ЦСКА в Козлодуй хрумва идеята да бъде направена скулптура на Христо Стоичков.

Скулпторът на композицията подчертава, че не трябва да се използва думата "паметник" за предстоящото произведение, тъй като Стоичков още е жив. Ненов споделя, че самият футболист се дразни от това название.

Визията на творбата е одобрена лично от Стоичков и изобразява гола му срещу Германия на Световното първенство в САЩ през 1994 г..

Скулпторът е започнал статуята преди дни и трябва да я завърши до 20 май - денят, в който Камата ще отпразнува 50-годишния си юбилей с уникално футболно шоу.

Стоичков следи внимателно дейността на Ненов. 

„Имаше една единствена забележка, която беше свързана с позицията на главата. Той пожела да гледа напред. Тази промяна на главата промени цялата концепция за облика, защото посланието на цялата фигура стана друго. Сегашното послание е поздрав към публиката. Обърната е към трибуните. Посланието на тази много известна снимка с много силна поза е нагоре към небето, към Бог”, каза още Ненов.

Двуметровият монумент ще радва фенове в градинката пред стадиона на ЦСКА в София. Имаше едно изискване на самия Стоичков тя да бъде по-малка. Аз предпочитам да я направим в по-голям размер, за да не се изгуби в това пространство”, обясни Ненов.

Скулпторът сподели, че предизвикателството пред него е голямо, тъй като всеки в България ще сравнява творбата му с първообраза:

" Критиките започнаха още преди въобще да се знае кой и какво ще прави...Естествено има хора, които бяха против изграждането на такъв монумент, но това е решение на един организационен комитет, който иска това нещо да остане в историята, защото това е един от най-известните българи по цял свят”, сподели Ненов.

Противниците на идеята смятат, че не трябва да се поставя паметник на човек, който е жив.

Довършването на скулптурата изисква финанси, поради което Ненов споделя, че всеки може да стане част от този исторически момент, тъй като до момента са събрани една пета от средствата, но той продължава работата си до окончателното й завършване.

Ненов се надява Стоичков да одобри произведението му. "Достатъчно е да каже: "Добре". А как ще го каже той си знае, той си има стил", заяви той. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица