Microsoft създаде приложение за незрящите, което вижда вместо тях

Компанията Microsoft създаде приложение за слепи хора, което с помощта на изкуствен интелект, вижда вместо тях, съобщи CBS News. Един от разработчиците на фирмата - Сакиб Шейк - който е загубил зрението си , когато е бил едва 7-годишен, разработва Seeing AI - когнитивно приложение, чиято цел е да помага на хората със зрителни увреждания да научават повече за света около себе си.

Софтуерът е представен, придружен от видеоклип по време на конференцията за разработчици на компанията в Сан Франциско. В клипа Шейк показва как приложението може да изпълнява ролята на нещо като куче-водач с дигитално зрение.

В ресторант, например, потребителят може да снима менюто с телефона си. Гласови указания от приложението го напътстват, докато центрира камерата. След това базираната на изкуствен интелект програма чете съдържанието на менюто.

Приложението е създадено за смартфони, но работи и с помощта на т. нар. "умни" очила които са оборудвани с малка вградена камера, която е в състояние да идентифицира хора или предмети и да разпознава кои са или какво са, а незрящият получава звукова информация в реално време.

Проектът е част от по-мащабната инициатива на Microsoft за развитие на изкуствен интелект и прилагането му в различни сфери на живота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии