Транспортният министър на Катар идва на посещение в България

Ивайло Московски

Министърът на транспорта на Катар ще посети след около десетина дни България, но основното му искане е да види пристанище Варна. Това съобщи министър Ивайло Московски, но категорично посочи, че не се обсъжда концесия на порта, а се търси вариант за партньорство. В момента в Катар се изгражда огромно пристанище, може би едно от най-големите в света, обясни още транспортният министър.

Междувременно пристанище Варна отчете 8 млн.лева печелба за м.г. преди облагане с данъци. Това е с около 1 млн. лева повече в сравнение с предходната година и почти два пъти спрямо 2013 г.Обработени са над 9.5 млн. т товари, като ръст от 6. 5% бележат контейнерите.През миналата година са инвестирани 10 млн.лева за инфраструктура и нова техника, като през тази са планирани да се вложат още 10 млн.лева

Пристанище Варна е в трескава подготовка за отриване на новия круизен сезон, вече има първи заявки за приемане на луксозните лайнери. Портът стяга празниците за своята 110-годишнина от създаването си, както и за третото поредно домакинство на най-престижната регата „Тол Шипс” от 1 до 4 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес