$ 1 милион за паркомясто

Комплект две паркоместа в Бостън, разположени едно зад друго, стигнаха на търг цена от 560 000 долара.

Разни хора, разни стандарти. В Манхатън притежават жилища някои от най-богатите и известни американци като поп иконата Мадона, модният гуру Ралф Лоурън и едри бизнесмени като Майкъл Блумбърг, Джордж Сорос и Рупърт Мърдок. Хора като тях плащат скъпо и прескъпо за това, което голяма част от населението на Земята ползва безплатно - място за паркиране. Цени от порядъка на 1 милион долара за 15 квадратни метра са обявени за гаражните площи на нови лъскави кооперации на баровската улица Кросби стрийт. Там квадрат паркомясто струва двойно повече от квадрат жилищна площ в мезонетите отгоре. Един милион в зелено, за да има къде да си спреш колата! За толкова пари могат да се купят поне четири къщи в САЩ, където средностатистическата цена на една е 217 800 долара. Баснословната сума се равнява на глобите, които би наложила полицията в Ню Йорк за неправилно паркиране, ако издава наказателен фиш на стойност 115 долара на един и същ автомобил всеки ден в продължение на 24 години. Изглежда невъзможно. Но е напълно възможно богатите нюйоркчани в елитните квартали да плащат около 200-300 хиляди долара за паркомясто. При това не го получават завинаги, а за срок от 99 години и го губят, ако сменят местожителството си.

Виждате, че грижи имат не само софийските шофьори с ужасния трафик напоследък, ремонтите и задръстванията. Изобщо притежаването на кола в големите градове си е скъпо удоволствие, особено ако трябва да се паркира в центъра. Жителите на Ню Йорк могат да се утешават с факта, че най-солената дневна такса за престой е в Копенхаген - $70, следват Абу Даби - $55, Осло и Токио - $54, лондонското Сити - $52 и др. Собствениците на паркоместа в тези градове изкарват добри пари от продажба или даване под наем на няколко квадратни метра. Съвсем скоро на британския пазар за недвижими имоти се появи едно оградено с четири бели черти парче асфалт с размери 2,40 х 5,85 м на престижен адрес до градините на Хайд Парк с рекордната за Обединеното кралство цена от 350 000 лири. Това е район с много скъпи жилища и много малко възможности за паркиране. Търсенето на недвижими имоти в този район винаги е голямо, къщите струват между 1 и 20 милиона лири. Малко от тях обаче разполагат с паркоместа и гаражи, затова те се котират толкова високо и на всичкото отгоре се предлагат твърде рядко. Обявеното за продан е едно от общо седем съседни паркоместа, които дори не са достатъчно големи за някоя разточителна лимузина с габаритите на Rolls-Royce Phantom или Bentley Mulsanne. И тук купувачът не получава собственост за вечни времена, а всъщност взима под наем паркомястото за следващите 88 години.

В градове като Бостън местата за паркиране в някои райони са такъв дефицит, че дори се продават на търг. И също струват колкото цели къщи и апартаменти. Неотдавна наддаването за две паркоместа на Комънуелт авеню, разположени едно зад друго, стигна до 560 000 долара. За толкова пари купувачът получава и неудобството, че винаги трябва да изкарва най-напред автомобила отпред, ако иска да ползва мястото за паркиране отзад.

В подземен гараж в Хонконг - за 640 000 долара

Един от най-скъпите градове в Източното полукълбо е Хонконг. Казват, че там хората с пари парадират с дизайнерски дрехи и скъпи коли, но истински богатите се разпознават по нещо друго - собствено място за паркиране. Цените в паркингите там наистина са полудели от 2010 година насам и предприемчиви бизнесмени станаха милионери с купуване, продаване и даване под наем на паркоместа. Такъв човек е Хасинто Тонг. Находчивият азиатец през 2012 г. изтъргува любимото си място в подземен гараж на бизнес сграда за 640 000 долара. Това е парче с размери 2,40 х 4,80 м, разположено точно на 20 крачки от асансьора и затова квадратен метър струва 5000 долара.

Гъсто населеният с над 7 милиона жители Хонконг разполага само с 683 000 места за паркиране. Затова те са толкова скъпи. И затова само 62 от 1000 души притежават лични автомобили. Не че хората там нямат пари за коли, напротив! Но наистина нямат къде да ги паркират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл