Том Круз - мегазвезда с тъмен ореол

На 53 години Том Круз - глобална мегазвезда, лице на съмнителната Сциентоложка църква и могъщ развлекателен магнат - е решил да реставрира иконичния филм, който го изстреля в стратосферата на поп културните феномени през 80-те години на миналия век. Става въпрос, разбира се, за авиационния суперхит “Топ Гън”.

Том Круз все още е в перфектна физическа форма, продължава да изпълнява сам повечето си каскади и все още доминира екрана в шпионската екшън сага “Невъзможна мисия”. Наскоро той дори обяви, че ще бъде направена и шеста част, а той отново ще играе тайния агент Итън Хънт. Круз има пълната власт върху “невъзможния” франчайз, но явно това не му е достатъчно. Той се нуждае от друг голям хит, а “Топ Гън” е легендарен кино бранд. Неговият персонаж Маверик продължава да бъде персонификация на концепцията за златното американско момче.

Това е имиджът на Круз по време на първите екзалтирани години на слава през 80-те години на миналия век. Той е харизматичен младеж, изпълнен с енергия, актьор, който успява да насити екрана с интензивна емоция и да провокира емпатията на зрителя. Въпреки ниския си ръст от около 1,72 метра Круз се превръща в емблема на рафинирания мачизъм, зареден с тестостерон. Режисьорите и операторите, които снимат Круз, правят така, че той винаги да изглежда поне с десет сантиметра по-висок, отколкото е в действителност. Всевъзможни техничарски филмови трикове, специални обувки, ъгли на снимане и осветления влизат в арсенала на развлекателната индустрия и нейната възможна мисия да превърнат дребничкия американец Круз в импозантен алфа-мъжкар.

В средата на 80-те години на миналия век Том Круз вече е мегазвезда на голямото кино, но все още няма тази драматична “оскарова” роля, която да го нареди до другите класни имена на Холивуд. В края на 80-те обаче Оливър Стоун ангажира Круз за главната роля в своя монументален антивоенен проект “Роден на 4 юли”. Това е актьорският момент на Том. Трансформацията му във ветерана от Виетнам Рон Ковик, прикован на инвалидна количка и протестиращ срещу войната, е впечатляваща.

Круз влиза в 90-те като една от най-големите звезди на планетата, а участието му в серия от хитове през това десетилетие го превръщат в холивудска знаменитост №1. Той е универсалният актьор. Участва в напрегнати шпионски екшън трилъри като “Невъзможна мисия”, юридически градски трилър драми по Джон Гришам като “Фирмата”, съдебни хитове като “Доблестни мъже”, емоционални мелодрами като “Джери Магуайър” и много други.

Всичко, до което се докосне, се превръща в злато. В личния си живот той е обект на постоянен медиен интерес заради връзката си със своята екранна колежка Никол Кидман. В края на 90-те двамата се впускат в дълга творческа авантюра, участвайки в последния филм на великия Стенли Кубрик “Широко затворени очи”. Снимките продължават рекордно дълго време, а сюжетът проследява писхосексуалния разрив в живота на лъскава манхатънска двойка, изиграна от Круз и Кидман, които и в живота са съпруг и съпруга. Филмът излиза в мъглата на тонове скандали и спекулации, Кубрик издъхва преди премиерата, а скоро след това Том и Никол се разделят. Дори и тежкият снимачен процес на шедьовъра “Широко затворени очи” да е коствал тяхната връзка, си е струвало.

По това време започват и публичните проблеми на Круз. Той решава, че е добра идея да започне да промотира Сциентоложката църква, известна като религията на богатите, сектата на звездите и носеща тонове печална слава. За кратък период от време Круз успява да се изложи брутално на няколко пъти в опит да покаже колко щастлив човек е заради участието си в каузата на сциентолозите. Той е много високопоставена фигура в йерархията на тази секта и е един от най-близките приятели на сегашния шеф Дейвид Мискавидж. Медиите започва да забелязват все по-странното публично поведение на Круз. Кулминацията на неговото разтеглено във времето унижение настъпва с интервюто при Опра Уинфри по време, на което видимо неадекватният превъзбуден Круз започва да скача по дивана с абсурдна гримаса на лицето си.

После идва и тежката раздяла с Кейти Холмс, войната за тяхното дете - най-прочутото бебе в света Сури, и слуховете, че Холмс е била тормозена от членове на Сциентоложката църква. Круз се усеща и навреме прекратява говоренето за сектата и личния си живот. С много усилия той успява да се задържи на върха в Холивуд и да не пострада от все по-влошаващата се репутация на Сциентоложката организация. Засега.

Адреналин в жилите

Круз е известен с това, че обича сам да изпълнява повечето каскади в своите филми. Като млад той се е занимавал с борба, а после става запален фен на опасното скално катерене. Круз управлява повечето скоростни мотори и свърхбързи автомобили по време на снимките на екшън блокбастърите, в които се снима. На няколко пъти животът му е бил в реална опасност, а каскадите са изправяли косите на продуценти и застрахователи. Защото Круз струва много. Само от “Невъзможна мисия 3” той прибира 75 милиона долара.

ЗА НЕГО

Прекрасен и великодушен човек

Бях толкава млада и неопитна, когато се обвързах с Том, но не съжалявам за нищо. Въпреки че всичко свърши, аз оставам с прекрасни спомени. Двамата осиновихме и отгледахме фантастични деца. Том е прекрасен и великодушен човек, направил е толкова много за безброй хора. Тези 11 години заедно с Том бяха вълнуващ и важен период за мен. Филмите, които създадохме двамата, също са ми много скъпи. Имахме и честта, и късмета да бъдем избрани от самия Кубрик за великолепния му филм “Широко затворени очи”, който се оказа и неговата лебедова песен.

Никол Кидман, актриса

Том е изключителен актьор

Том е голям мъж, класен актьор и професионалист от друго измерение. Обичам да снимаме филми заедно. Във “Война на световете” и “Специален доклад” той се раздаде толкова много, беше всеотдаен, идваше пръв на снимки и си тръгваше последен. Лоялността му към занаята си личи във всеки кадър. Привилегия за всеки режисьор е да работи с перфекционист като Круз. Надявам се, че скоро отново ще имаме възможност да работим заедно. Този човек е пълен с енергия и това действа страшно вдъхновяващо.

Стивън Спилбърг, продуцент и режисьор

Медиите трябваше да го притиснат

Аз успях да се отскубна от сектата на сциентологията и знам какво се случва зад завесите. Том Круз е много важен човек в тази организация и няма как да не е знаел за ужасните неща, които се случват на хората там. За тормоза – психически и физически, за промиването на мозъци, за токсичната среда. Това е една много опасна организация. По време на последния му прес-тур за “Невъзможна мисия 5” медиите трябваше да го притиснат, точно бяха излезли страшни разкрития за сектата. Но не го сториха.

Пол Хагис, режисьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица