Цветелин Цветанов поиска да бъде отстранен като шеф на ДАИ

Цветелин Цветанов Снимка: Архив

Директорът на ИА „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов поиска по-лека мярка за неотлклонение по обвинението за ръководене и участие в организирана престъпна група, предаде Фокус.

Адвокат Лазаров, който е защитник на Цветанов, призова съда да остави без уважение искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка „задържане по стража” с мотива, че то е неснователно и ако бъде уважено това би било акт на правораздавене, а не на правосъдие. Той увери, че няма опасност подзащитния му да се укрие и изтъкна, че лишаването от свобода е основно право на човек, което не може да бъде постановено голословно.

Защитникът на Цветанов поиска спрямо него да бъде приложена мярка за процесуална принуда „отстраняване от длъжност”, като се мотивира, че по този начин няма да има опасност началникът на „Автомобилна администрация“ да извърши ново престъпление, както се опасява прокуратурата, ако той не бъде задържан под стража. Според Адвокат Лазаров в показанията от служителите на ДАНС няма доказателства за нито едно конкретно деяние от страна на Цветанов. Той посочи също, че не става ясно как Цветанов е бил определен за ръководител на организираната престъпна група, както и че от използваните СРС-та не се виждат негови действия, които да потвърждават подобно твърдение.

По повод това, че регионални директори са твърдяли, че Цветанов им се е обаждал, за да претупват определине проверки, адвокат Лазаров подчерта, че техните твърдения може да са опит да прикрият собствените си престъпления и няма никакви доказателстав те да са верни. Той призова прокуратурата да бъде по-скромна в исканата от нея мярка за неотклонение и да поиска отстраняване от длъжност на Цветанов. Адвокат Лазаров допълни, че съдът трябва да отчете и чистото съдебно минало на обвиняемия, както и семейното му положение и авторитетът му на човек, който при встъпването си в длъжност си е спечели много врагове, защото е подавал сигнали към ДАНС за корупционни практики.

Цветанов заяви, че подкрепя своя защитник иска по-лека мярка, както и, че не е съгласен с така направените обвинения.

Делото е по искане на Специализираната прокуратура, която призова за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев, Цветелина Дойчинова и Иван Иванов, обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена от длъжностни лица с цел вземане на подкупи.

Обвиняемите оспорваха искането. Те са подсъдими за това, че в периода от февруари 2015 до март 2016 година по ръководството на Цветанов и със съучастието на останалите обвиняеми е действала престъпна група, чиято цел е била да върши престъпления по член 282 и 301 на Наказателния кодекс за престъпления по служба и взимане на подкуп.

Прокурорът помоли съда да уважи внесеното предложение за определяне на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ с мотива, че има реална опасност лицата да се укрият или да извършат ново престъпление.

Част от доказателствата, изложени от него, включваха намерени 170 756, 07 лева в различна валута в дома на Цветанов и копия на лични документи на различни лица и предварително попълнение бланки за изпит в автомобила на Венцислав Генов- началник на областния отдел от „Автомобилна администрация”-Габрово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право