На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Образователният министър гарантира, че парите за вузовете няма да намаляват

Парите за висшите училища няма да намаляват, МОН няма да реже бройки за прием в непреоритетни направления, а ще толерира 36-те специалности, от които пазарът на труда у нас има нужда, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с преподаватели и студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

„Никой не дърпа хората да не учат право или икономика, но пазарът на образованието е едно, а пазарът на труда казва друго. И то е, че у нас имаме нужда основно от математици, IT специалисти, инженери, физици, химици и педагози и затова държавата ще стимулира тези направления. Ще дадем възможност на университетите да се профилират, конкуренцията ще доведе до оцеляване на най-добрите“, заяви Кунева и допълни, че сега предстои да се определят и т.нар. „защитени“ профили, сред които със сигурност ще попаднат арабистика, скандинавистика и други подобни редки специалности.

От МОН извадиха данни, според които едва 25% от завършилите туризъм работят по специалността си, а в същото време има остър глад от услуги в тази сфера. Под 20% от дипломиралите се със специалност „История“ са учители, а останалите изобщо не работят според квалификацията си. Парите за стипендии във вузовете са нараснали от 25,5 млн.лв. през 2011 г. на 31,7 млн.лв. през 2015 г., но успоредно с това се е увеличил броят на докторантите, студентите инвалиди и сираци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.