Образователният министър гарантира, че парите за вузовете няма да намаляват

Парите за висшите училища няма да намаляват, МОН няма да реже бройки за прием в непреоритетни направления, а ще толерира 36-те специалности, от които пазарът на труда у нас има нужда, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с преподаватели и студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

"Никой не дърпа хората да не учат право или икономика, но пазарът на образованието е едно, а пазарът на труда казва друго. И то е, че у нас имаме нужда основно от математици, IT специалисти, инженери, физици, химици и педагози и затова държавата ще стимулира тези направления. Ще дадем възможност на университетите да се профилират, конкуренцията ще доведе до оцеляване на най-добрите", заяви Кунева и допълни, че сега предстои да се определят и т.нар. "защитени" профили, сред които със сигурност ще попаднат арабистика, скандинавистика и други подобни редки специалности.

От МОН извадиха данни, според които едва 25% от завършилите туризъм работят по специалността си, а в същото време има остър глад от услуги в тази сфера. Под 20% от дипломиралите се със специалност "История" са учители, а останалите изобщо не работят според квалификацията си. Парите за стипендии във вузовете са нараснали от 25,5 млн.лв. през 2011 г. на 31,7 млн.лв. през 2015 г., но успоредно с това се е увеличил броят на докторантите, студентите инвалиди и сираци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика