Формула 1 - като концерт на „Стоунс“ без Мик Джагър

Големият бос Бърни Екълстоун отново произвежда новините и във втория състезателен уикенд на шампионата във Формула 1. 85-годишният милиардер принизи пилотите до „безгласни букви“ в гневно излияние преди квалификацията за Гран при на Бахрейн и тегли яростна критика на всички, които се намират под него в пирамидата на най-комерсиалната и популярна автомобилна надпревара.

„В момента не създаваме добро шоу, зрителите се отдръпват и аз ги разбирам - призна в прав текст Екълстоун и даде красноречиво сравнение: - Представете си, че сте платили билет за концерт на „Ролинг Стоунс“, но Мик Джагър го заболи гърлото и не може да пее. Кой ще даде пари за такова шоу? Пилотите печелят много пари, но са безгласни букви. Те говорят, каквото им кажат отборите, но така или иначе нищо не зависи от тях.“

Преди днешното състезание в Бахрейн ще бъде свикана поредната среща на представители на отборите и Международната автомобилна федерация за формата на квалификацията в следващите стартове. Новият регламент с отпадане на един пилот на всеки 90 секунди засега не се оказва успешен. В Бахрейн се повтори класирането от Австралия, макар че този път съревнованието за челните места на стартовата решетка бе по-интересно и напрегнато до последния момент. Пред всички отново ще потеглят пилотите на „Мерцедес“ - Люис Хамилтън пред Нико Розберг, следвани от двете ферарита на Себастиан Фетел и Кими Райконен. Хамилтън измъкна победата в квалификацията от Розберг с минимална преднина с много бърза обиколка в сетните секунди.

Старт и във Вегас

Операцията по обновяване и реформиране на календара във Формула 1 тече с пълна сила, тъй като собственикът Бърни Екълстоун води преговори за включване на атрактивно състезание в Лас Вегас, подобно на уличната надпревара в европейската столица на хазарта Монте Карло. Евентуална Гран при във Вегас няма да означава изваждане на сегашната Гран при на САЩ, домакин на което от 2012 г. е тексаският град Остин. Бърни има идея Щатите да бъдат домакини на две състезания за сметка на някое от европейските. Напоследък той не гледа с добро око на култовата Гран при на Италия в Монца. Екълстоун е категоричен, че в един сезон не може да има повече от 21 старта, колкото са през настоящия - рекорд в 67-годишната история. Формула 1 търси нови територии и пазари при спадащия интерес и отлив на спонсори в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт