Кунева подкрепя забраната за носене на бурки

Министърът на образованието Меглена Кунева подкрепи мнението на главния прокурор Сотир Цацаров, че трябва да се забрани носенето на бурки в училищата. Тя изрази личната си си позиция по време на среща с над 400 преподаватели и директори на училища от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора.

„Смятам, че е прав (Цацаров – б.а.). Това се направи във Франция със закон. Имаше много големи обществени обсъждания. Мисля, че ние сме толерантен и отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка“, каза Кунева, цитирана от БНР.

Преди това тя бе на посещение в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където говори за профилирането на висшите учебни заведения.

„Никой не дърпа хората да не учат право или икономика, но пазарът на образованието е едно, а а този на труда казва друго. И то е, че у нас имаме нужда основно от математици, IT-специалисти, инженери, физици, химици и педагози, заяви по време на посещението си в Пловдивския университет „Паисий Хиленрадски“ вицепремиерът Меглена Кунева.

Във висшето учебно заведение тя се срещна с преподаватели и студенти, като им обясни, че държавата ще стимулира специалностите, подготвящи кадри, за които има глад на трудовия пазар – те били общо 36 на брой.

„Ще дадем възможност на университетите да се профилират, конкуренцията ще доведе до оцеляване на най-добрите“, каза Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика