Шефът на ДАИ издаден от шофьора си (обзор)

Съдебни полицаи пазеха шефа на ДАИ Цветелин Цветанов (с голата глава вляво).

Групата била подслушвана още през март м.г.

Рушветите били от фирми, за да не бъдат проверявани или инспекциите да са фиктивни

Шефът на бившата ДАИ Цветелин Цветанов е бил издаден от своя личен шофьор, който станал основен свидетел на обвинението. На разпитите Георги Сираков заявил, че е обикалял като куриер да прибира рушвети за началника. Това стана ясно вчера на заседание в спецсъда, който гледа искането за постоянен арест на Цветанов и още 6 души, свързани с Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Бандата бе задържана в сряда, като спецпрокуратурата прецени, че трябва да бъдат повдигнати обвинения на 9 души, като две жени били пуснати в петък срещу гаранция от по 5000 лв.

Вчера под конвой в спецсъда бяха доведени изпълнителният директор Цветанов, шефовете на ДАИ в Габрово и Плевен, съответно Венцислав Генов и Емил Иванов, шефът на общинския съвет и лидер на ГЕРБ в град Роман Тихомир Вълчев, безработният Пламен Ангелов от Мездра, главният инспектор от Видин Иван Иванов и главната експертка от агенцията Цветелина Дойчинова. Чиновничката от София била задържана при командировка във Видин и в хотелската й стая ченгетата намерили подправени изпитни протоколи.

Групата е била следена от една година, като първите СРС са от март 2015 г. Шофьорът Сираков е свидетелствал, че е пращан за подкупи. Парите давали фирми за “такса спокойствие” - да не бъдат проверявани или проверките да са фиктивни. Според адвоката на Цветанов шофьорът Сираков е вземал рушвети от името на шефа си. Защитата не коментира намерените общо 576 000 лв. в квартирата на Цветанов в София и в къщата на тъста му в град Долни Дъбник.

В съда стана ясно също, че съпругата на Вълчев от Роман има две фирми за обучение на шофьори и за технически прегледи. Адвокатът му настояваше да бъде освободен, защото не е длъжностно лице и никога не е работил в ДАИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право