Шефът на ДАИ и четирима от хората му остават в ареста

Съдебни полицаи пазеха шефа на ДАИ Цветелин Цветанов (с голата глава вляво).

Цветелин Цветанов бил предаден от шофьора си

Шефът на бившата ДАИ Цветелин Цветанов е бил издаден от своя личен шофьор, който станал основен свидетел на обвинението. На разпитите Георги Сираков заявил, че е обикалял като куриер да прибира рушвети за началника. Това стана ясно на заседание в спецсъда. Късно вечерта магистратите оставиха Цветанов и метирима от хората му зад решетките. 

Бандата бе задържана в сряда, като спецпрокуратурата прецени, че трябва да бъдат повдигнати обвинения на 9 души, като две жени били пуснати в петък срещу гаранция от по 5000 лв.

Вчера под конвой в спецсъда бяха доведени изпълнителният директор Цветанов, шефовете на ДАИ в Габрово и Плевен, съответно Венцислав Генов и Емил Иванов, шефът на общинския съвет и лидер на ГЕРБ в град Роман Тихомир Вълчев, безработният Пламен Ангелов от Мездра, главният инспектор от Видин Иван Иванов и главната експертка от агенцията Цветелина Дойчинова. Чиновничката от София била задържана при командировка във Видин и в хотелската й стая ченгетата намерили подправени изпитни протоколи. Само тя и видинчанина Иаванов бяха пуснати от спецсъда под домашен арест. 

Групата е била следена от една година, като първите СРС са от март 2015 г. Шофьорът Сираков е свидетелствал, че е вземал подкупи като куриер. Парите давали фирми за „такса спокойствие” - да не бъдат проверявани или проверките да са фиктивни. Според адвоката на Цветанов шофьорът Сираков е вземал рушвети от името на шефа си. Защитата не коментира намерените общо 576 000 лв. в квартирата на Цветанов в София и в къщата на тъста му в град Долни Дъбник.

В съда стана ясно също, че съпругата на Вълчев от Роман има две фирми за обучение на шофьори и за технически прегледи. Адвокатът му настояваше да бъде освободен, защото не е длъжностно лице и никога не е работил в ДАИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право