Учени отгледаха кожа в лаборатория, присадиха я успешно на мишки

Успешно присадената кожа (оцветена в зелено), по която са израснали косми.

Японски учени отгледаха кожа в лаборатория, която била успешно присадена на мишки. Тя е създадена на основата на стволови клетки, взети от зъбните венци на гризачите, предаде Би Би Си.

Постижението на експертите от института Riken в Кобе е голям пробив, тъй като за пръв път изкуствено отгледаната кожа има всички компоненти на истинска, включително космени фоликули и потни жлези. След трансплантацията на мишки по присадената кожа започнали да израстват косми. Учените са убедени, че тяхното откритие ще помогне на хора, претърпели сериозни изгаряния, на които ще може да бъде отгледана и присадена нова кожа. Японците обаче уточняват, че за трансплантации на човека ще трябва да бъдат направени тестове, които ще отнемат между 5 и 10 години.

Успехът на екипа, предвождан от Такаши Цуджи, се дължи на особената им стратегия за препрограмиране на стволовите клетки. Учените не отглеждали отделни слоеве на кожата, а т.нар. ембрионно тяло - своеобразно подобие на зародиш, състоящ се от различни видове тъкани. Създадената в лаборатория кожа ще има и друго приложение освен за трансплантации - на нея ще се извършват опити вместо на живи животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука