ГЕРБ изключи шеф на общински съвет, уличен в злоупотреба в тв разследване

Председателят на Общинския съвет в Девня Васил Койчев ощетил местната хазна със 70 бона

Изпълнителната комисия на ГЕРБ изключи от партията Васил Койчев и го освободи като общински ръководител на ГЕРБ – Девня Той е аут заради поведение, уронващо престижа на партията и несъвместимо с целите и ценностите на ГЕРБ, се посочва в официалното съобщение, изпратено до медиите в неделя.

Решението дойде веднага след разследване на Нова телевизия за общинския шеф, който ощетил местната хазна със 70 бона.

Васил Койчев прехвърлил натрупани дългове от неплатен общински наем на фирмата си „Койчев Комерс „ЕООД на безработен мъж. „Сделката” с дялове и борчове станала срещу 300 лева, които съпругата на Койчев, която поела управлението на семейното дружество, платила на безпризорния, който бил използван по позната схема и от други закъсали фирми като професионален бушон. Според запознати човекът бил от Търговище.

Фирма „Койчев Комерс „ЕООД дължи наеми за общински складове, използвани за доставка на безалкохолни напитки в периода от 2010 до 2013 г., за около 50 000 лв. Натрупаните суми отгоре са от лихви и съдебни такси. Общината е завела дело и е дала длъжника на частен съдебен изпълнител. Това обясни за „Труд” кметът на Девня Свилен Шитов, когото Изпълнителната комисия на ГЕРБ посочи веднага за временно изпълняващ общински председател на партията в града на химията. Но едва ли местната хазна ще си прибере парите от мизерника, новия собственик на заборчлялата фирма.

Васил Койчев е един от създателите на ГЕРБ в Девня. Телефонът му беше непрекъснато изключен, а на последната сесия на ОбС на 31 март отсъствал поради отпуск по болест. Според негови съпартийци пред медиите го натопил бившият кмет на Девня и настоящ общински съветник от Реформаторския блок Васил Иванов, известен с прякора Кокала. От две години имам здравословни проблеми в семейството, не съм се занимавал със сигнали, но никога не съм мълчал на сесиите. И докато съм жив, няма да мълча, каза за „Труд” Иванов. Той и Койчев били двете номинации за поста председател на ОбС, но повече гласове събрал сегашният общински бос.

Предстоящото заседание на местния парламент е на 25 април, на което се очаква да се иска оставката на Койчев, ако дотогава той сам не я подаде.

Пред Нова тв той обяснява, че преди да прехвърли фирмата си, тя нямала задължения и била печеливша, но не помни на кого я е прехвърлил. Койчев не успява да отговори на въпроса защо е подарил фирмата, след като е била печеливша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право