Ердоган се обиди на Обама

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е приел като обида критиката на американския президент Барак Обама по отношение на свободата на медиите в Турция. Ердоган изрази тъгата си и от това, че коментарите са направени зад гърба му, съобщи „Франс прес”.

„Натъжен съм, че такива коментари бяха направени в мое отсъствие”, каза турският лидер пред репортери във Вашингтон по време на няколкодневна обиколка в САЩ.

''Тези въпроси не бяха повдигнати по време на разговорите ни с Обама'', допънлни турският президент.

''Той не говори за тези неща пред мен. На последните телефонни разговори ние обсъждахме други много по-полезни неща от свободата на пресата'', изтъкна Ердоган, цитиран от турски медии.

Обама, който в четвъртък проведе среща при закрити врата с Ердоган във Вашингтон, каза от своя страна, че „не е тайна”, че е обезпокоен от „някои тенденции” в Турция.

„Мисля, че подходът, който те са приели към пресата е нещо, което може да тласне Турция надолу по път, който би бил много проблемен”, изрази безпокойство американският президент. От неговите думи стана ясно, че той „директно” е изтъкнал тези съображения пред турския си колега.

Ердоган от всоя страна заяви, че по време на срещи във Вашингтон е уверил, че има свобода на пресата в Турция, подчертавайки, че в турски публикации е наричан „крадец” и „убиец”, но не са предприети мерки.

''Все още съществуват тези публикации, които включват тези обиди. Ако е истина, че в Турция има диктатура, то как може тези неща да бъдат публикувани. Такива обиди и заплахи не се позволяват на Запад. Ако Обама беше повдигнал тези казуси (за свободата на пресата) по време на разговорите, щях да му кажа това'' категоричен е турският лидер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят