Михаил Миков: Конгресът на БСП е част от промяната на партията

‘’Конгресът на БСП е част от промяната на партията, в работата на централната и местната организация с хората се търси алтернатива на управлението.’’ Това каза пред журналисти лидерът на БСП Михаил Миков, предаде ‘’Фокус’’.

По думите на Миков в момента има дясна политика, която мачка българските граждани. „2,5 милиона работещи, които произвеждат много по-голяма част в съотношение с техните заплати”, каза още той и допълни, че много български граждани търсят препитание в чужбина като алтернатива на това несправедливо доходно облагане.

Според лидера на БСП партията се е променяла много. „Неслучайно празнуваме 125 години тази година”, каза той.

 Конгресът е част по пътя за алтернативна промяна, смята Миков. „Работата с хора на централните и местните ръководства, представителите в местната власт да се търси повече реална алтернатива”, каза още той.

Той отрече информацията, че частна външна фирма ще преброява бюлетините на конгреса на БСП.

‘’Здравето като благо и право, осигурено от конституцията, се превърна в обикновена стока.’’ Това каза председателят на БСП по време изказването си в рамките на дискусия на тема „Има ли алтернатива сегашното управление“. По време на дискусията той изрази становище, че намесата на министър-председателя при някои от променяните закони в парламента показва крах на демократичната република.

„Иначе е ясно, че за всичко е виновен парламентът. Ако се направи нещо добро, това е направено от мнозинството в парламента, когато е нещо лошо внушението към обществото, че виновен е парламентът и народните представители, в краен случай политическите партии”, каза още Миков.

Лидерът на БСП каза още, че тесен кръг от бизнес прослойката печели от европейските средства.

"Няма никакъв знак от управляващите за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП), преразпределян през бюджета, с което ще се върне социалната държава", категоричен е Миков. Според председателя на БСП важният въпрос след демократичните промени в страната е дали са се реализирали в България демократичната, социалната и правовата държава. "Независимо дали са политици или ученици, леви или десни - не съм чул да е направил признание, че се е реализирала демократичната, правовата държава и най-вече дали се е реализирала социалната държава”, каза още той. Миков подчерта, че държавата може да се върне на „терена”, като се увеличи процента от БВП, преразпределян през бюджета.

‘’При това съотношение на брутния вътрешен продукт към заплащането все по-ясно става, че българският народ ще работи в други държави’’, прогнозира лидерът на БСП.

Миков поясни, че процентът на държавните разходи от БВП на страната за тази година намалява в сравнение с 2015 г. Според него това се усеща най-силно при държавните функции.

Лидерът на БСП е категоричен, че България днес разчита на износ, който „крепи” положението в икономиката. „Страната ни изнася природните си ресурси, достъпът до които е предоставен на чужди компании. В България производството на БВП на глава от населението е 2,4 пъти по-ниско в сравнение с европейското. В същото време реалната работна заплата е 4,8% по-ниска от средно европейската. Тук е основният сблъсък между капитала и цената на труда”, обясни Михаил Миков.

По думите му социалното неравенство между най-бедните и най-богатите, което се задълбочава, разкъсва цялата обществена тъкан.

Той добави, че работодателските организации са се обявили против подоходното облагане, а би трябвало да го приветстват. Лидерът на БСП обясни, че в промените в закона, които подготвят ПГ на „БСП лява България” за подоходното облагане, е предвидено то да обхваща заплатите до 1800 лева.

Миков заяви, че с темповете, с които населението на страната ни намалява, няма да може да бъдат осигурени необходимите работни места и необходимото потребление на държавата след 2030 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика