Потвърдиха 1000 лв. глоба за 0,925 кг нелегален тютюн

1000 лв. глоба трябва да плати мъж от търговищкото село Буйново, в чиито дом бил намерен 0,925 кг нелегален тютюн.

Решението, което не е окончателно, е на Районния съд в Търговище. С него се потвърждава наказателно постановление на митницата в Русе срещу И.М. (57г.). Санкцията е по чл. 126 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Той е глобен според частта, че държи акцизна стока без документ, указващ начисляване или плащане на акциза.

Тютюнът бил намерен при проверка от полицаи в дома на мъжа през юни миналата година. Той го предал доброволно и обяснил, че го купил от непознато лице. Районна прокуратура отказала да образува досъдебно производство и препратила материалите на Митницата в Русе. Бил направен анализ в лабораторията й. Двойният размер на акцизната стока възлизал на 281 лв., пише в съдебното решение. Бил съставен акт за нарушаване на ЗАДС, който мъжът подписал без възражения, неочаквайки драконовската глоба. Последвало наказателно постановление, в което била записана санкцията от 1000 лв., която е минимума по този текст.

Потърпевшият атакувал наказателното постановление в съда, като един от мотивите му бил, че случаят е маловажен. Съдът не приема доводите му и потвърди санкцията.

Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право