Възраждат царския манастир на Покръстителя

Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Община Варна и Варненската и Великопреславска митрополия имат амбициозната идея за възраждане на царския манастир „Св. Богородица”, един от най-големите духовни и книжовни центрове, построен в края на IX и просъществувал до XI, под покровителството на Св. Цар Борис I –Покръстител. Дори се счита, че той се е замонашил тук, а според една от версиите на археолозите е, че е погребан в него.

Целта е с общи усилия да се изгради съвременен археологически църковен музеен образователен център. Инициативен комитет начело с Варненския и Великопреславския митрополит Йоан ще се произнесе по мащабен проект, предложен от общината, която и ще го финансира. На първо време трябва да се осигури достъп до манастира в местността „Караач теке”, като археологическият обект се социализира с оглед на големия интерес за поклоннически и културно-исторически туризъм, каза кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че в края на м.г. духовната обител е прехвърлена с решение на МС на общината.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен пред 8-метровия кръст в Царския манастир „Св. Богородица" точно в Неделя кръстопоклонна, в която Православната църква чества Светия и животворящ кръст Господен. В района на манастира под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов бяха намерени печат на княз Борис и още два оловни печата на цар Петър и цар Симеон. Манастирът се е ширил на площ от 10 дка и носи името на патрона на рода на Св. Цар Борис I –Св. Богородица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България