Срутище разцепи водопада "Св. Яна"

Водопадът "Св. Яна" при кюстендилското с. Смоличано е разцепен на няколко струи след огромно срутище на скалите под него, казаха туристи, посетили този атрактивен кът през уикенда. Снимка: Кирил Фалин

Срутване на "поддържащите" го скали разцепили атрактивния водопад "Св. Яна" край граничното кюстендилско с. Смоличано, казаха туристи, посетили района през уикенда. Поне 150-200 кубика от скалите се смъкнали, това пренасочило водата на два ръкава, просто го разцепило. Аткракцията от падащата от около 11-12 м. вода се губи, отбеляза природозащитникът от Кюстендил инж. Севделин Атанасов /59 г./. Става въпрос за естествен процес след обилните дъждове през март, варовиковата скала, така нар.. - бигор, не издържала и паднала. Самият водопад няма как да бъде укрепен с "бетони" и др. технологии, защото това ще наруши и съсипе естествения му профил и ландшафта на този наистина особено красив кът, казват общинари от Невестино.

В подножието на Св. Яна има изграден храм, наблизо е известната чешма с 12 чучура, за всяка от зодиите блика по чучур. Всяка година на 9 септември тук става многолюден събор, поне 1000 души от Пиянечко и гости от София и целия Югозапад се стичат на празненството. Водопадът "Св. Яна" е една от забележителностите, които ги привличат. "Не знаем за срутището на водопада. Ще изпратим група да установи ситуацията, но нищо не може да се направи, с природата не можем да се борим и да я коригираме. Иначе имаме изготвен проект за цялостно подобряване на инфраструктурата, за почистване и "освежаване" на това място, каза зам.-кметът на общината в Невестино Йордан Глогов /60 г./ вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони