Евродепутатът Илияна Йотова: Турция може да поиска завишаване на квотата от 160 хиляди души за преразпредление между държавите членки в ЕС

Според евродепутата Илияна Йотова Турция най-вероятно ще поиска завишаване на квотата от 160 хиляди души за преразпредление между държавите членки в ЕС, съобщи "Фокус".

Според Йотова това ще срещне съпротивата на част от страните в ЕС. Според нея е необходимо развитие на т. нар. „горещи точки“, сред които е и България, допълнително финансиране, за да може ясно да се разграничат бежанците от икономическите мигранти.

„Ако това са хора, които действително бягат, защото имат заплаха за живота си и за живота на техните семейства, става въпрос за търсещи убежище. Този, който е дошъл на територията на ЕС да търси убежище и отказва да остане в държавата, в която е стъпил, той просто ще трябва да бъде върнат обратно.

Ако той е дошъл от турска територия, ще трябва по силата на това законодателство да бъде върнат обратно в Турция. В момента другият регламент, който приемат европейските институции и Европейският парламент, това е списъкът на т.нар. „сигурни страни на произход“.

В списъка на тези страни фигурират Турция, Алабания, страните от бивша Югославия. "Ако те идват от тези страни и не са със статут на бежанци, те ще трябва да бъдат върнати обратно“, коментира още Йотова.

Тя допълни, че Европейският съюз осигурява специално допълнително заплащане за процесите на връщане, за т.нар. репатриране. Това е свързано с много усилия, тъй като трудно се определя дали един човек наистина е е бежанец или икономически мигрант.

Според Йотова основният въпрос е как ще бъде овладян нелегалният трафик на хора през Турция и Егейско море. „Споразумението с Турция е лошо и не решава проблема изцяло”, категорична е Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика