Най-скъпите великденски дарове: Първото яйце „Фаберже” подарък от Александър III за съпругата му

“Ротшилдовото яйце” държи рекордната засега цена от 18,5 милиона долара.

Руски олигарх купи 9 от яйцата за 100 милиона долара

Първото яйце “Фаберже”, с което се поставя началото на едни от най-скъпите бижутерийни изделия в света, е поръчано от руския император Александър III. То е създадено, за да бъде подарено на Великден на съпругата на владетеля Мария Фьодоровна през 1885 г.

Първото великденско яйце на “Фаберже” не впечатлява с разкошна украса - черупката е от фин бял елмайл, но след като се отворела, вътре имало златен жълтък, в него пък била скрита златна кокошка, украсена с рубини, а в нея - миниатюрен модел на царската корона и рубин, който Мария Фьодоровна можела да носи на врата си (последните два предмета са загубени). Императрицата била силно впечатлена от изящната изработка и множеството изненади, излизащи от вътрешността на яйцето.

Така се поставило началото на 32-годишна традиция на императорския двор да поръчва великденски подаръци в работилницата на Карл Фаберже.

В света има 71 яйца на “Фаберже”. 54 от тях са били императорски. Александър III превръща това в традиция и за всеки Великден подарява по едно такова бижу на съпругата си, а след смъртта му традицията е продължена от неговия син Николай II. Той подарява яйца както на своята съпруга Александра Фьодоровна, така и на майка си. Подготовката за едно императорско яйце е отнемала една година и всичките са различни. Цената на яйцата варира от 10 до 18 милиона долара.

Съществуват и петнайсетина яйца, направени от “Фаберже” за частни лица. Те копират сюжети от императорските.

Цели седем скъпоценни яйца принадлежат на фамилията Келх. Индустриалецът решава да повтори императорския жест и подарява първото великденско бижу на жена си.

Неимператорски яйца са правени и по поръчка на Феликс Юсупов, представител на знатна фамилия, който по-късно ще стане убиецът на така ценения от Александра Романова Распутин. Такива яйца има също у племенника на Алфред Нобел и херцогиня Марлборо, както и в династията Ротшилд.

В годините на революцията някои от яйцата “Фаберже” са изгубени, но повечето са откарани в Кремъл, където се съхраняват до 1930 г. После започва голямата разпродажба. Много от тях са купени от Арманд Хамър. В колекцията на Форбс попадат 11 императорски и 4 частни яйца. 9 от императорските яйца са купени от близкия до Владимир Путин олигарх Виктор Векселберг, той платил за уникалната колекция над 100 милиона долара.

Върхът на фирмата: “Зимното яйце”- направено от платина и 3000 розови диаманта

През 1913 година император Николай II подарява на майка си едно от най-скъпите бижута на “Фаберже” - “Зимното яйце”. То е направено от планински кристали и с украса от платина и 3000 розови диаманта. Изненадата този път е кошница от кварцови цветя в легло от злато и диаманти.

През 1920 г. Сталин притежава за кратко уникалното изделие. Попадало в ръцете на мнозина бижутери, то изчезва за около 20 години. Мистериозно това яйце се появява на търг в “Кристис” през 2002 г. Емирът на Катар го купува за 9.6 млн. долара.

Другото скъпо братче на “Зимното яйце” е “Ротшилдовото яйце”, което през 2007 година е купено от руският бизнесмен и колекционер Александър Иванов поправи рекорда за 18.5 милиона долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл