Компанията „Мосак Фонсека“ определи изтичането на документацията й за престъпление

Информацията от „Панамските документи“, разкриваща офшорните компании на редица световни политици и известни личности, е „престъпление и нападение срещу Панама“ твърди компанията „Мосак Фонсека“, замесена в случая, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

„Това е престъпление“, заяви Рамон Фонсека, един от основателите на базираната в Панама компания. „Това е нападение срещу Панама, защото някои държави не желаят да сме толкова конкурентноспособни в привличането на клиенти“, добави той.

Световните медии публикуваха информация за финансови измами на редица световни политици и известни лица, които са се ползвали от услугите на панамската компания. От правителството на Панама обещаха да съдействат на разследването, свързано с "Панамските документи": „Правителството на Панама ще съдейства енергично на всяка молба за помощ, нужна в случай на юридически действия“, пише в официално заявление на правителството на централноамериканската държава.

Според изтеклата информация, в офшорни компании се намират следите на парите на руския президент Владимир Путин, на украинския президент Петро Порошенко, на краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз ал Сауд, както и на премиера на Исландия Сигмундур Давид Гунлагсон, който прекъсна интервю, след като беше запитан за офшорната компания, на която е собственик според материалите, публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят