Германец, панамец и швейцарец съдружници в "Мосак Фонсека" - кантората, въртяла офшорките на световния елит

От ляво на дясно - Юрген Мосак, Кристоф Цолингер и Рамон Фонсека. Факсимиле от "Зюддойче цайтунг"

68-годишнит германец Юрген Мосак е съосновател на правната кантора "Мосак Фонсека", която е замесена в т.нар. Досиета от Панама. Това пише германският вестник "Зюддойче цайтунг", който преди повече от година започва разследването на изтеклите от кантората над 11 млн. документа.

Офисът на "Мосак Фонсека" се намира във финансовия квартал на столицата Панама. Там рядко наричат по име Юрген Мосак. Когато става дума за него, го споменават като "Германеца".

От почти 40 години той и кантората му продават анонимни пощенски фирми, осигуряват за тези фирми фиктивни директори, за да прикрият какво се крие зад тях, пише "Зюддойче цайтунг". В световен мащаб Мосак Фонсека предлага най-много подобни услуги.

Юрген Мосак е роден през 1948 г. във Фюрт, провинция Бавария. Майка му е продавачка, а баща му - машиностроител. В началото на шейсетте години на миналия век семейството напуска Германия и се мести в Панама. Там Юрген Мосак завършва средното си образование и след това - право. След като става юрист, започва работа в правни кантори в Панама и Лондон. През 1977 г. в столицата Панама той основава своя правна фирма, която носи неговото име - "Мосак".

По това време в страната на власт е военната хунта на генерал Омар Торихос, сменена през 1983 г. от управлението на диктатора Мануел Нориега. При последния страната се превръща в банков център за колумбийския картел Меделин.

Според "Зюддойче цайтунг" поне един от големите наркобосове по онова време - мексиканецът Каро Кинтеро, е бил сред клиентите на Юрген Мосак. Кинтеро е арестуван през 1985 г., след като поръчва отвличането и убийството на агент на САЩ, което предизвиква категоричен отговор от страна на американците.

Няколко дни преди да бъде арестуван, посредник създава чрез кантората на Мосак фирма, в която се влива имуществото на Кинтеро. Като мним директор е бил вписан Юрген Мосак, пише "Зюддойче цайтунг".

С годините Германеца гради своето реноме. През пролетта на 1986 г. той и панамският юрист Рамон Фонсека (днес на 64 г.) учредяват кантората "Мосак Фонсека". Фонсека има голяма тежест в политиката на страната. Бил е съветник на няколко президенти, зам.-председател на управляващата партия. Малко преди да избухне скандалът, той обявява, че се оттегля от постовете си в политическия живот. "За да защити фирмата и честта си", е официалното му обяснение.

Като трети партньор във фирмата за известно време се явява швейцарецът Кристоф Цолингер. Неотдавна обаче се оттегля - след прекарани около 15 години във фирмата. Обяснението - "защото не искал да се идентифицира с офшорния бизнес".

Принципът, който следва "Мосак Фонсека" в своя бизнес, е прост, обяснява "Зюддойче цайтунг". Срещу (понякога само) 1000 долара клиентът получава анонимна фирма. При доплащане се осигурява и фиктивен директор на фирмата, с което се прикрива истинският собственик. За външния свят той остава неизвестен.

Според германското издание опредени лица се явяват фиктивни директори в стотици, даже хиляди фирми. Техните подписи стоят под документи и договори, част от тях са бели листове, чието съдържание се добавя по-късно според желанието на клиента. 

Семейството на Мосак се връща в Германия през 70-те години на миналия век. Завръщат се родителите, както и сестрата и братът на Юрген Мосак. Братът дори става почетен консул на Република Германия във Висбаден.

Родителите се установяват в Мюнхен. Точно там след Втората световна война бащата Ерхард Мосак е бил задържан от американските части. Оказва се - защото служил във Вафен СС, страховитото военно подразделение на нацистките спецчасти СС. Там той бил ротен командир.

Когато от "Зюддойче цайтунг" отправили запитване до германското разузнаване за Ерхард Мосак, не получили конкретен отговор. Било им обяснено, че съществуват документи, но те "биха могли да застрашат Федералната република или някоя от нейните провинциии".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят