2/3 от страната е икономическа пустиня

Румънци и македонци пробили системата на митниците Взимат лиценза на камионите с горива, ако нямат застраховка за опасни товари

Търсят предшественика на Троянския манастир Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

Студентки мерят кръвно по пенсионерските клубове в Шумен

Веднъж месечно студенките ще посещават пенсионерските клубове. Снимки: Цветелина Георгиева

Бъдещи медицински сестри от Филиала на варненския медицински университет в Шумен ще мерят кръвното на всички посетители на пенсионерски клубове в града. В понеделник първата визитация на момичетата в бели престилки беше в клуб N1 „Здравец“.

Здравният статус на хората от третата възраст в Шуменско ще се следи благодарение на Бъргарско-турската търговско-индустриална камара, която е закупила 6 професионални апарата за кръвно. Допреди три години община Шумен плащаше на медицинско лице за дейността, но сега тя се поема от новооткрития медицински филиал.

Пенсионерите с удоволствие зарязаха картите и таблата. Повечето се оказаха с високо кръвно 140/80. Някои и с повече, заради емоционалната среща. Имаше и държеливци с горна граница 130. При следващи посещения мед.сестрите ще изнасят кратки здравни беседи под надзора на асистенти, които и в понеделник бяха до тях. На първо време директорът на филиала проф.Соня Тончева даде дузина ефективни съвета как да се доживее до столетие. „Ние ще ви учим на здраве, а вие на нещата от живота, в който сте експерти“, каза тя на старците.

Всички 15 пенсионерски клуба в Шумен ще бъдат посещавани поне веднъж месечно и това е помощ за хората в условията на сложна здравна реформа. За грижите си студентките ще бъдат възнаградени с изграждане на фитнес зала в сградата на учебното заведение. Ще я финансира с около 5 000 лв. Българско-турската камара, каза нейният изпълнителен директор Венцислав Венков. Пак по иницатива на бизнеса от есента студентите от специалността „социална педагогика“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ също ще „стажуват“ при бабите и дядовците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.