Осъдиха бизнесмени на безвъзмезден труд заради подкуп

На обществено полезен труд са осъдени братя бизнесмени от Търговище, заради даване подкуп на полицай, разследвал фирмата им. Дилян (30г.) и Свилен (32г.) Димови ще трябва да копаят градинки, метат улици или цепят дърва, ако от пробацията не им намерят други занимание.

Наказанието е в размер на 250 часа, които трябва да отработят в продължение на 2 год. За същия период те трябва да се разписват в пробационната служба и да се срещат с нейн служител.

Всеки от тях ще плати и по 1000 лв. глоба.
Заедно с бизнесмените 250 часа безвъзмезден труд в полза на обществото трябва да положи и служителят им Васко Ставрев. Пробационните мерки при него са за срок от 3 год. Той също трябва да плати глоба от 1000 лв. Наказанието при него е по-голямо, тъй като имал предишна присъда.

От Окръжен съд – Търговище припомнят, че тримата бяха подведени под отговорност, че от 25 юни до 2 юли миналата година, в съучастие, като съизвършители, обещали 2 000 лв. и дали половината от тях на служител на икономическа полиция в Търговище. Той извършвал проверка на една от фирмите им „Къневи Спорт” във връзка с евентуална злоупотреба със средства за заплати на служители, които били наети по програма.

Полицаят трябвало да приключи проверката с мнение, че няма данни за нарушения. Той обаче докладвал предлагането на подкуп на началниците си и единият от братята беше задържан при предаването на сумата. Служителят Ставрев играел ролята на посредник по операцията с предлагане и даване на подкуп, тъй като бил съсед на полицая.

Делото срещу тримата се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимите признават всички факти и обстоятелства по обвинителния акт, без разпит на свидетели и вещи лица.

Това им дава право на много по-леки наказания, уточняват от Окръжния съд в Търговище.

Сумата, дадена като подкуп, се конфискува. Тримата обаче трябва да платят в полза на държавата и още 1000 лв., които са били обещани като подкуп.
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право