Варненският владика: Поп Богомил, Дънов и Ванга са съмнителни учители, тъжно е да стават духовни авторитети за все повече хора

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отправи специално тревожно обръщение към миряните в епархията срещу предстоящия в края на тази седмица Събор на богомилите, който определя като "смущаващо християнската съвест събитие".

Културно-духовният събор със симпозиум на тема "Богомилството и приносът му за духовното развитие на България и Европа" ще се проведе от 8 до 10 април в местността "Омуртагов мост" край Велики Преслав. Владиката изразява своето огорчение, че приносите на народа, който с гордост обича да се определя като православен, продължават да се свързват със съмнителни и пагубни "духовни " учения. Той споменава в обръщението си Петър Данов и Ванга.

„Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни „учители" като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят", казва владиката и посочва забравените имена като Светите братя Кирил и Методий, Покръстителя цар Борис I, Йоан Рилски, патриарх Евтимий, Григорий Цамблак и др.

Той припомня завета на Исус Христо: „Ако пък някой не ви приеме и не послуша думите ви, като излизате от къщата или от оня град, отърсете праха от нозете си" (Мат. 10:14), и че козните на врага на човешкия род се усилват тъкмо в дните на най-напрегнати духовни усилия.

"Ето защо, като отърсим и ние праха от нозете си, нека се помолим на Господа за вразумление и спасение на всички наши братя и сестри ...", казва още в обръщението си Варненският и Великопреславски митрополит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини