Репродуктивните способности на мъжете у нас намаляват през последните десетилетия

Репродуктивните способности на българските мъже значително намаляват през последните десетилетия, твърдят специалистите по репродуктивно здраве, съобщи "Дарик".

Сред основните фактори, допринасящи за тези проблеми, са застоял начин на живот, диабет, високо кръвно, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. Лекарите призовават към по-чести профилактики в това отношение.

При 48% от случаите на безплодие причината е в мъжа, а в последните две десетилетия мъжката репродуктивна способност у нас намалява с все по-големи темпове.

Според експертите в тази област в 90% от случаите жените водят мъжете си на лекар по този повод, тъй като вероятно съществува страх от уронване на авторитета при мъжкия пол, мята д-р Десислава Тачева, ембриолог от столичната АГ болница "Св. София". Според нея представителите на силния пол имат грешни схващания за проблема.

"Аз съм сексуално активен и нямам проблем следователно със създаването на потомство. Това е един от най-често разпространените митове сред младите мъже. Истината е, че много хора не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве.

Друг мит е "Аз вече имам деца и причината за стерилитета не в мен". Истината е, че биологичният часовник трака не само за жената, но и при мъжа. Третият мит е, че "ако проблемът е в мен, това ще се отрази негативно върху моето семейство". В основата на тази заблуда седи страхът на мъжа", посочва д-р Тачева.

Според д-р Милен Кацаров, специалист по репродутивни проблеми, огромна част от репродуктивните проблеми при мъжете могат да бъдат лекувани. Трябва обаче да бъдат открити навреме.

"В детска възраст трябва да се провери дали тестисите са долу и дали до 14-годишна възраст се развиват с нормални размери. Мъжете до към 35 години трябва да си опипват тестисите, както жените, с оглед рак на тестисите. Защото до тази възраст е много чест. Имали сме случаи, когато пациенти идват по повод стерилитет, а ние откриваме случайно тумори в началните фази", коментира още д-р Кацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве