39-годишната Светла Пенчева - българката в офшорна схема на мексикански милиардер

Факсимиле от noticias.starmedia.com/

Изтекла е и българска следа в панамските офшорни досиета. Според Centre Daily 39-годишната Светла Пенчева е била фиктивен директор на част от фирмите на мексиканския милиардер Хуан Армандо Инохоса Канту, укриващи доходи.

Преди по-малко от година в Мексико се разразява икономически скандал, в който става ясно, че успехът на милиардера Хуан Инохоса се дължи на протекционизма на президента на Мексико Енрике Пеня Нието. Той става известен в местните медии като "Привилигирования барон".

След публичните обвинения, съветници на Инохоса създават офшорни тръстове и защитни дружества, които да защитят и вероятно скрият състоянието му далеч от Мексико. Свързват се с кантората „Мосак Фонсека“, известни с прикриването на доходи в изтеклите панамски досиета.

Те създали фалшиви юридически лица на фирми в Холандия, Великобритания и Нова Зеландия, с инвестиционни сметки в Германия и Ню Йорк. А българката е била избрана за фиктивен директор на един от фирмите.

Журналистите разкриват случая с имейл, който съветник на милиардера е писал до „Мосак Фонсека“, в който, според разкритията, са въртяли хиляди офшорните му сметки.

„Той е един от най-имениитте бизнесмени в Мексико. За съжаление, заради успеха му и високия му обществен профил, има немалко недоброжелатели и, за съжаление, около клиента ми има голям проблем с негативната реклама в медиите“, пише в имейла до кантората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят