Китайци искат да изградят цял нов икономически град край Пловдив

Снимка: Стоян Илиев

Инвеститори от побратимения китайски мегаполис Шенджен желаят да изградят цял нов икономически град в близо до Пловдив, съобщи зам-кметът на Пловдив Розалин Петков. Това изявление той направи след срещата си в понеделник след обяд с президента на департамент "Китай" в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Чангцинг Джанг, председателя на холдинг "Портър сити" Чен Зонгжан и неговия заместник Тян Ксиянг. На нея са присъствали създателят на Тракия икономическа зона и председател на Съвета на директорите на Сиенит холдинг АД Пламен Панчев и съветничката на министъра на инокомиката Божидар Лукарски Валентина Александрова.

"Проектът е пилотен както за България, така и за цяла Европа. Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство "Един път, един пояс" (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната. Те са избрали България и най-вече регион Пловдив след предварителни проучвания на добре развития инвестиционен климат и след подкрепата на китайското правителство. В конкретния случай се предвижда китайски фирми и фирми от региона да извършват обмен по отношение на бизнес, логистика и изложбени площи. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес", уточни Розалин Петков и допълни, че Община Пловдив вече има опит в подобни отношения, тъй като в Тракия икономическа зона производствени мощности имат 100 фирми от 28 държави от цял свят. "Мисля, че именно тук е правилното място за инвестиции, тъй като Пловдив е индустриален, икономически и логистичен център за България", допълва ресорният за икономиката зам.-кмет на Пловдив.

Холдинг "Портър Сити", който иска да изгради цял нов икономически град край Пловдив, е основан през 1994 г. и е участвал в 120 проекта в Китай. В момента холдингът има подписани 8 споразумения за изграждане на подобни икономически градове, които са на различен етап от реализацията си. Председателят на "Портър сити" Чен Зонгжан се надява за 3 години проектът да бъде реализиран и холдингът му да получи пълно съдействие от Община Пловдив и българската държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес