Порошенко: Спазвам напълно законите, не участвам в управление на активите си

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е спазил изцяло законите, след като името му беше споменато в международно разследване за укриване на доходи чрез създаване на офшорна компания на британските Вирджински острови, предаде Франс прес, цитирани от Нова тв.

"Мисля, че може би съм първият високопоставен украински представител, който управлява по напълно сериозен начин активите си, плаща си данъците и се справя с проблемите, произтичащи от конфликт на интереси. По тези въпроси аз спазвам напълно украинското и международното право", написа Порошенко във Фейсбук. "След като станах президент, не участвам в управлението на активите си и съм прехвърлил отговорността за това на консултантски фирми и адвокати", допълва той.

Според документи от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", на 21 август 2014 г. на британските Вирджински острови е била регистрирана офшорната компания "Прайм асет партнърс лтд" с единствен акционер Порошенко.

Тези разкрития поставят Порошенко в неудобно положение, защото той обеща да продаде всички свои акции в компании, когато беше избран за президент през май 2014 г. В декларацията за доходите си за 2014 г. Порошенко не споменава съществуването на офшорната компания.

Неназован негов представител посочи по-рано днес, че създаването на тази компанията е било част от корпоративно преструктуриране. То е било извършено с цел улесняване на продажбата на холдинга на Порошенко "Рошен груп" и това е отговаряло на пазарните практики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят