Световни лидери лъснаха в гигантски теч за офшорки. Поне 150 топ политици от цял свят крият богатства (обзор)

Панамската “Мосак Фонсека” е работила за поне 33-ма души от наркокартели и терористични организации.

Безпрецедентен по обем теч на 11,5 млн. файла

Кремъл видя в “Панамските документи” кампания само срещу Путин

Поне 150 политици от цял свят крият богатствата си в офшорни зони. Сред тях има 5-има действащи държавни и правителствени ръководители и още 7 бивши такива.

Това разкриват 11,5 млн. секретни документа, които започнаха да публикуват базирания във Вашингтон Международен консорциум на разследващи журналисти (МКРЖ) и над 100 печатни и електронни медии. Файловете са на панамската адвокатска кантора “Мосак Фонсека”, предадени тайно и безплатно преди повече от година от анонимен източник на в. “Зюддойче цайтунг”.

Документите са за основани от “Мосак Фонсека” през 1977-2015 г. 214 488 офшорни фирми. От МКРЖ посочват, че дейността на голяма част от тях не е незаконна, но немалко офшорни играчи са ги използвали, за да перат пари от престъпна дейност, данъчни измами и политическа корупция.

Най-голямата “бомба” в “Панамските документи” е разкритието за сенчести $2 млрд., свързани с близки приятели на Владимир Путин. Самият президент на Русия не е посочен като корумпиран. Но в обширни статии в сайта на МКРЖ и във в. “Гардиън” се намеква, че милиардите са всъщност негови.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че с “Панамските документи” се цели да се разклати шефът му, макар и да обхващат още доста световни лидери. А сред тях са китайският президент Си Цзинпин, свързан с “Мосак Фонсека” чрез свой братовчед, президентът на Азербайджан Илхам Алиев (жена, сестра и 4 деца) и сирийският диктатор Башар ал Асад (двама братовчеди).

Директно замесени в офшорни компании са президентите на Украйна и на Аржентина - Петро Порошенко и Маурисио Макри, исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон, саудитският крал Салман и шейх Халифа на емирството Абу Даби.

Сред уличените са спортни величия като Лионел Меси и Мишел Платини (виж стр. 29) и холивудската звезда Джеки Чан.

НАП проверява българите в аферата

Националната агенция по приходите се е свързала с българския представител в Международния консорциум на разследващите журналисти и е изискала данните за българските фирми, които са били свързани с офшорни регистрации. Това заяви за “Труд” Росен Бъчваров, говорител на приходната агенция.

Става въпрос за 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България, които са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Вирджински острови, твърди “24 часа”. Фирмите и лицата са от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе.

Според Бъчваров едва след като имат данните, данъчните ще започнат проверка дали въпросните лица са нарушили законите в България.

От Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обявиха, че няма основание да се занимават със сметките на българи в офшорни зони. Това би станало само ако са повдигнати обвинения на някое от лицата или има осъдителна присъда на чужд съд, а за престъплението има еквивалентни текстове в българския закон.

Песков: Путинофобията на Запада стигна точката на кипене

“В тази организация на разследващи журналисти много от членовете имат друга основна професия, те са от Държавния департамент и ЦРУ, ние знаем кой ги финансира тези другари”, коментира вчера аферата “Панамски документи” говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. И констатира, че “путинофобията на Запад явно е стигнала до точката на кипене”.

Песков категорично отхвърли твърденията, че съпругата му Татяна Навка, в нарушение на руските закони за брачните партньори на държавни служители, е била шефка на офшорка.

Само Оланд обещава присъди, Порошенко отрича да е престъпник

Френският президент Франсоа Оланд до късно снощи бе единственият световен лидер, обещал лично разследване и присъди за укриватели на данъци в офшорни зони. А украинският президент Петро Порошенко отказа да подаде оставка заради осветените му сметки - не бил нарушил никое законодателство. Масови протести и искане за вот на недоверие имаше снощи срещу исландския премиер Сигмундур Гунлаугсон, който се извини, но не се оттегля от поста.

Челист “въртял” тайните пари на Путин

Кръстникът на по-голямата дъщеря на Владимир Путин - Мария, и близък приятел на руския президент от близо 40 години е оглавявал като подставено лице поне 4 компании в различни офшорни зони, които са изпрали поне $2 млрд.

Според британския в. “Гардиън” от “Панамските документи” става ясно, че Сергей Ролдугин е избран заради относителната си неизвестност в сравнение с кремълските протежета олигарси. Освен това народният артист и виртуоз на виолончелото винаги е твърдял, че има само апартамент, дача и кола. Течът от Панама обаче сочи, че печели по $9,3 млн. годишно и има $27 млн. в брой от акции в рекламната агенция “Видео интернешънъл”. А оглавяваните фиктивно от него офшорки са вземали необезпечени заеми за стотици милиони долари от държавните ВТБ и Руска комерсиална банка в Кипър. Кредитите били отписвани по-късно на символични цени.

Движението на парите винаги започвало от санктпетербургската банка “Русия”, която САЩ наричат “личната президентска банка”, и преминавало през адвокатска фирма в Цюрих. Строителните олигарси Аркадий и Борис Ротенберг също били замесени в схемата.

“Президентът има много приятели и в Русия, и по света, засега не виждаме смисъл да завеждаме дела за такива информационни атаки”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят