Търсят в чужбина редки хищници за новия зоопарк в Пловдив

Кметът на район "Западен" в Пловдив Димитър Колев (вляво) и директорът на общинско предприятие "Градини и паркове" Стоян Алексиев (в средата) дадоха в понеделник старт на залесителната акция от външната страна на новия зоопарк край гребния канал. Първите 60 нови дръвчета са от вида червен дъб и над 600 храста ще осигуряват сянка на изграждащата се в момента зоологическа градина, която трябва да бъде завършена до 2 месеца.

Вече са осигурени животни за 18 от 22-те хабитата край гребния канал

„Новоназначеният управител на общинско предприятие "Зоопарк" в Пловдив Минко Михайлов е натоварен с отговорната мисия да закупи от чужбина екзотични животни, каквито няма у нас, за четири от 18-те хабитата за новата зоологическа градина в града под тепетата.

В списъка на 43-годишния биолог с 18-годишен стаж в МОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда са редки хищници от семейство котки - сервал и оцелот, както и розово фламинго и азиатски късоноктести видри. "В общинския бюджет са заделени 120 000 лв. за закупуване на животни за новия зоопарк", уточни ресорният зам.-кмет на Пловдив Розалин Петков, който представи официално управителя на новото ОП "Зоопарк".

В него ще работят 16 щатни служители, които ще се грижат за здравето, изхранването, охраната и доброто настроение на бъдещите обитатели на строящите се в момента върху площ от 40 дка край гребния канал 22 хабитата (местообитавания). Те ще отговарят на най-новите изискания и норми на ЕС за разлика от стария зоокът. Той бе затворен заради мизерията и твърде малката площ, на която живееха животните. "Няма да бързаме да отваряме зоопарка веднага, след като всички животни бъдат докарани в него, за да не ги стресираме. Ще им дадем месец време да се адаптират, да свикват с миризмите, звуците и всички особености за заобикалящата си среда", коментира управителят Минко Михайлов. Той допълни, че вече са осигурени обитатели от други зооградини и ловни стопанства у нас за 18 от 22-те хабитата - от Стара Загора, София, Ловеч, Добрич, Кнежа и Пазарджик в Пловдив ще бъдат докарани младо семейство мечки, 2 камили - едногърба и двугърба, бизони, чакали, лисици, вълци, камерунски кози, фазани, пауни, водоплаващи птици, елени - лопатар и благороден, и няколко вида маймуни. Няма да има обаче жираф, лъв и тигър, тъй като зоопаркът в Пловдив не разполага с нужните условия за отглеждането им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони