Ким Филби спрял трета световна война

Ким Филби, сниман в Москва през 1968 г., пет години след като бяга в СССР. Легендарният шпионин живее в Москва до смъртта си през 1988 г.

Запис на легендарния шпионин открит в архивите на Щази

Двойният агент разказва историята си пред разузнавачи от ГДР

Неизвестен досега запис, на който легендарният двоен агент - на КГБ и МИ6, Ким Филби разказва за кариерата си на шпионин, е открит от Би Би Си в архивите на Щази. Записът е от лекция на Филби пред агенти на бившата държавна сигурност на ГДР от 1981 г. с продължителност около час.

Кадрите, заснети на видеокасета, са единствените, на които Филби описва живота си - как е бил вербуван от КГБ, как е успял да се внедри в редиците на британската разведка, колко лесно е копирал и предавал данни на руснаците, както и твърдението му, че е успял да предотврати трета световна война. Макар да признава, че е роден в семейство от “управляващата класа в британската империя”, казва, че бил привлечен от идеите на комунизма, докато следвал в Кеймбридж. Твърди, че най-интересният факт, свързан с вербуването му от КГБ, е, че то се случило, защото по това време нямал работа, нито перспективи за такава. Още тогава като главна задача руснаците му поставят да се внедри в британското разузнаване и да предава информация от там. Пред агентите на Щази Филби разкрива колко лесно се добирал до документи на МИ6, както казва, благодарение на липсата на дисциплина в съхраняването им. Шпионинът се сприятелил с няколко служители от архива, с които излизал на питие. Посещавайки ги в архива, той успявал да измъкне документи, които вечер предавал на съветските си контакти, те ги преснимали и на сутринта му ги връщали, а той ги отнасял обратно в архивите.

В лекцията си в Щази представя в положителна светлина епизод от кариерата си, завършил с жертви. Като офицер за свръзка с ЦРУ и ФБР във Вашингтон той разкрива на руснаците таен план за изпращането на хиляди албанци в родината им, където да свалят комунистическия режим. Мнозина от тях са избити. Пред агентите на ГДР Филби обяснява, че ако операцията в Албания била извършена успешно, ЦРУ и МИ6 щели да я повторят и в други страни, като България например. Тогава СССР неизбежно щял да се намеси и да се стигне до световен конфликт. Затова смята, че с негова помощ е избегната трета световна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят