Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

БНТ се извини за прекъсването на мача Белгия-Панама

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 19 юни 2018

Ким Филби спрял трета световна война

Ким Филби, сниман в Москва през 1968 г., пет години след като бяга в СССР. Легендарният шпионин живее в Москва до смъртта си през 1988 г.

Запис на легендарния шпионин открит в архивите на Щази

Двойният агент разказва историята си пред разузнавачи от ГДР

Неизвестен досега запис, на който легендарният двоен агент – на КГБ и МИ6, Ким Филби разказва за кариерата си на шпионин, е открит от Би Би Си в архивите на Щази. Записът е от лекция на Филби пред агенти на бившата държавна сигурност на ГДР от 1981 г. с продължителност около час.

Кадрите, заснети на видеокасета, са единствените, на които Филби описва живота си – как е бил вербуван от КГБ, как е успял да се внедри в редиците на британската разведка, колко лесно е копирал и предавал данни на руснаците, както и твърдението му, че е успял да предотврати трета световна война. Макар да признава, че е роден в семейство от “управляващата класа в британската империя”, казва, че бил привлечен от идеите на комунизма, докато следвал в Кеймбридж. Твърди, че най-интересният факт, свързан с вербуването му от КГБ, е, че то се случило, защото по това време нямал работа, нито перспективи за такава. Още тогава като главна задача руснаците му поставят да се внедри в британското разузнаване и да предава информация от там. Пред агентите на Щази Филби разкрива колко лесно се добирал до документи на МИ6, както казва, благодарение на липсата на дисциплина в съхраняването им. Шпионинът се сприятелил с няколко служители от архива, с които излизал на питие. Посещавайки ги в архива, той успявал да измъкне документи, които вечер предавал на съветските си контакти, те ги преснимали и на сутринта му ги връщали, а той ги отнасял обратно в архивите.

В лекцията си в Щази представя в положителна светлина епизод от кариерата си, завършил с жертви. Като офицер за свръзка с ЦРУ и ФБР във Вашингтон той разкрива на руснаците таен план за изпращането на хиляди албанци в родината им, където да свалят комунистическия режим. Мнозина от тях са избити. Пред агентите на ГДР Филби обяснява, че ако операцията в Албания била извършена успешно, ЦРУ и МИ6 щели да я повторят и в други страни, като България например. Тогава СССР неизбежно щял да се намеси и да се стигне до световен конфликт. Затова смята, че с негова помощ е избегната трета световна война.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.