Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

Ким Филби спрял трета световна война

Ким Филби, сниман в Москва през 1968 г., пет години след като бяга в СССР. Легендарният шпионин живее в Москва до смъртта си през 1988 г.

Запис на легендарния шпионин открит в архивите на Щази

Двойният агент разказва историята си пред разузнавачи от ГДР

Неизвестен досега запис, на който легендарният двоен агент – на КГБ и МИ6, Ким Филби разказва за кариерата си на шпионин, е открит от Би Би Си в архивите на Щази. Записът е от лекция на Филби пред агенти на бившата държавна сигурност на ГДР от 1981 г. с продължителност около час.

Кадрите, заснети на видеокасета, са единствените, на които Филби описва живота си – как е бил вербуван от КГБ, как е успял да се внедри в редиците на британската разведка, колко лесно е копирал и предавал данни на руснаците, както и твърдението му, че е успял да предотврати трета световна война. Макар да признава, че е роден в семейство от “управляващата класа в британската империя”, казва, че бил привлечен от идеите на комунизма, докато следвал в Кеймбридж. Твърди, че най-интересният факт, свързан с вербуването му от КГБ, е, че то се случило, защото по това време нямал работа, нито перспективи за такава. Още тогава като главна задача руснаците му поставят да се внедри в британското разузнаване и да предава информация от там. Пред агентите на Щази Филби разкрива колко лесно се добирал до документи на МИ6, както казва, благодарение на липсата на дисциплина в съхраняването им. Шпионинът се сприятелил с няколко служители от архива, с които излизал на питие. Посещавайки ги в архива, той успявал да измъкне документи, които вечер предавал на съветските си контакти, те ги преснимали и на сутринта му ги връщали, а той ги отнасял обратно в архивите.

В лекцията си в Щази представя в положителна светлина епизод от кариерата си, завършил с жертви. Като офицер за свръзка с ЦРУ и ФБР във Вашингтон той разкрива на руснаците таен план за изпращането на хиляди албанци в родината им, където да свалят комунистическия режим. Мнозина от тях са избити. Пред агентите на ГДР Филби обяснява, че ако операцията в Албания била извършена успешно, ЦРУ и МИ6 щели да я повторят и в други страни, като България например. Тогава СССР неизбежно щял да се намеси и да се стигне до световен конфликт. Затова смята, че с негова помощ е избегната трета световна война.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.