„Мосак Фонсека“ е прикривала финансирането на ядрените оръжия на Северна Корея

Адвокатската кантора „Мосак Фонсека“ е в центъра на пореден скандал, свързан с изтичането на панамските досиета, от които става ясно, че нейни клиенти са били и компании, подложени на международни санкции, включително една от тях е свързана с финансирането на програмата за ядрени оръжия на Северна Корея, пише Independent.

Кантората е работила с поне 33-има души и компании, които са били с наложени санкции от международните организации, включително и такива с компании, базирани в Иран, Зимбабве и Северна Корея.

„Мосак Фонсека“ настоява, че не са сторили нищо нередно и са били безукорна компания от повече от 40 години. Казват още и че са отказвали да работят с клиенти, които са били в списъците на санкционираните компании и че рутинно са ги надзиравали.

Но Би Би Си казва, че изтеклите документи показват, че „Мосак Фонсека“ е регистрирала компаниите като офшорни дружества. Това означава, че самоличността на истинските собствениците е трудноплоследима, защото те вече не присъстват в публични документи.

Някои от бизнес компаниите са регистрирани преди да им бъдат наложени международни санкции, но в някои случаи кантората е продължила да работи като техен фиктивен пълномощник, след като са били сложени в черния списък. DCB Finance e такъв пример. Създадена през 2006 година, а нейните собственици и директори се намират в Пхенян. По-късно е санкционирана от Щатите, заради набиране на средства за режима на Северна Корея и е свързана с банка, която финансира програмата на страната за ядрени оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят