В Берковица наградиха горски - страшилища за бракониерите

Шефът на Регионалната дирекция по горите в Берковица инж. Сашо Каменов с двамата горски инспектори – Страхил Михайлов / вдясно/ и Мартин Иванов.

Двама инспектори от Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Берковица бяха отличени за безкомпромисната си борба с бракониерите.

През миналата година те са заловили голям брой нелегални дървосекачи и ловци и са конфискували коли, каруци и оръжия. Национална награда за принос в опазването на зелените територии на Северозапада бе връчена на Страхил Михайлов – главен специалист в дирекцията в Берковица. Инспекторът е известен в региона като „страшилището за бракониерите”, защото безпогрешно разкрива пътеките на нарушителите, а в критични ситуации влиза и в директни сблъсъци с тях.

При акции с участието на Страхил Михайлов през 2015 г. са задържани 12 моторни превозни средства, 14 коня и 11 бензинови мотори на нарушители. „Страхил е железен – спря пет джипа с въоръжени незаконни ловци и арестува част от тях. Той щракна белезници и на кмет, заловен с убита сърна”, разказват негови колеги.

За разкрити серия нарушения в горите и голям брой съставени актове бе отличен и Мартин Иванов – горски инспектор в дирекцията в Берковица. През 2015 година в областите Монтана, Враца и Видин са съставени 1 378 актове на бракониери и са задържани над 1 600 куб. м дърва за огрев и строителна дървесина, 121 моторни превозни средства, 45 коне; 134 каруци, 116 м оторни триона и 32 оръжия.

От начислените 105 429,24 лв. глоби на нарушители обаче досега са събрани само 8 036,25 лв., отчетоха горските. Миналата година в Северозапада са залесени 4864 дка държавни и общински територии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони