Проф. Николай Денков обясни защо е подал оставка

Заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков, който е депозирал оставката си в понеделник, сподели по БНР, че с министъра на образованието Меглена Кунева са имали и разминаване по начина на реализиране на оперативната програма „Наука и образование“.

"По отношение на оперативната програма няма особено развитие през последните два месеца. Една от причините е, че министър Кунева анонсира желание за някои промени в програмата, бяха проведени някои разговори с различни страни. До колкото знам, в момента няма индикации, че ще се променя нещо съществено, но така или иначе забавяне имаме. Но аз нямам контрол върху този процес и не мога нито да му помогна, нито да му попреча от тук нататък.", обясни министърът.

"Поисках да бъда освободен от поста, защото министър Кунева е нов министър и би трябвало да има възможност да си избере екип, с който да работи максимално конструктивно", обясни проф. Николай Денков.

"Трябва да има едно взаимно доверие и при обсъждане, и при вземането на решения. Очевидно е, че това доверие не успяхме да го изградим и от двете страни. За мен е важно, че бяха взети някои решения без обсъждане, с които не съм съгласен." , категоричен бе той.

Професорът отчете, че за последните два месеца заедно с Кунева са свършили добра работа, свързана със Закона за висше образование, Закона за развитие на академичния състав.

"Но също така се видя, че има известни разлики в приоритетите и затова аз мисля, че е по-добре да оставя възможността да си избере по-подходящ заместник-министър за нейните цели." каза проф. Николай Денков.

Той отличи промените за дейността си в Министерството по време на три кабинета, отчете промените във Висшето образование и научната дейност и коментира, че Законът за средното образование трябва да бъде вкаран в действие „по най-качествения начин“.

"По отношение на науката все още има доста неща, които трябва да се направят. Виждам, че има заявено желание, стартирате, този път, надявам се, успешно на ФНИ, актуализиране на стратегията за научни изследвания. Задачи има страшно много. Важно е да се намерят най-подходящите експерти, за да успеят да ги изпълнят със съдържание", заключи бившият министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование