Правителството бори престъпността със 110 мерки: "Условия за намаляване на риска", "устойчиви партньорства за превенция", "изграждане на среда на толерантност" и пр.

Имаме план с над 110 мерки, които ще бъдат приложени с оглед на превенция на конвенционалната престъпност. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след третото заседание на Националния съвет по превенция на престъпността. На него е обсъден план за борба с конвенционалната престъпност за периода 2016 – 2018 година.

"Нашият акцент е върху превенцията, върху предварителните мерки, а не върху конкретните оперативни мерки за справяне с този тип престъпност. Считаме, че от тук трябва да започнем", посочи тя, предаде БГНЕС.

Бъчварова посочи 5 основни приоритета, заложени в плана. Първият от тях е - изграждане сигурна и безопасна среда в населените места. И още: създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи; изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество; Изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и развиване на гражданска култура; устойчиви партньорства за превенция на превенцията на престъпността.

Битовата престъпност или още „конвенционална престъпност” е понятие, което практиката въвежда, за разграничаване от „организираната престъпност”. Специалистите винаги са сочели, че по-голямата част от престъпленията, извършвани по света са именно такива.

Срокът за изпълнение на плана е 2018 г. „Ние ще разработим работни планове година по година с отделните министерства и ведомства и по този начин ще ги разположим във времето“, добави Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини