Кунева: Предложих на проф. Денков да поеме ресор наука и висше образование, той предпочете предишното си занимание

Очаквам проектите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ да стартират максимално бързо, при стриктно спазване на правилата, финансова отчетност и прозрачност. Това заяви днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при представянето пред журналисти на своя заместник Красимир Киряков, информира пресцентърът на министерството.

Кунева съобщи още, че е предложила на проф. Николай Денков да поеме ресора наука и висше образование, но той е предпочел да се върне към предишните си занимания и премиерът Бойко Борисов е разписал молбата му за напускане.

Министърът заяви, че към момента има забавяне на част от процедурите по оперативната програма и съответно навременното стартиране на някои от заложените мерки. Именно затова избрах човек, който има опит в работата по европейски проекти. По думите на министъра една от забавените мерки е проектът „Твоят час“ на стойност 140 млн. лева. Изоставане има и в мерките, свързани с наука. Кунева коментира изрично, че не става въпрос за нарушения, за изоставане, което може и ще бъде наваксано.

Според Кунева няма да е редно и средствата по програмата да се насочват основно към сградния фонд, който и без това на места пустее, а не към производство на научни продукти. Министърът благодари на проф. Денков за работата му в областта на висшето образование и обвързването на обучението в университетите с потребностите на пазара на труда.

Зам.-министър Красимир Киряков увери, че ще има професионално отношение при управление на програмата, благодарение на своя опит ще използва методики и техники, които да гарантират резултати на проектите, както и пълна прозрачност на процедурите и оценките. Той вече е разговарял с ректори на висши училища и с ръководството на БАН при всеки появил се проблем, в динамично темпо, министерството да събира учени за консултации. Целта е процесът на програмиране, договаряне на средствата и изпълнението на проектите, да гарантират резултати. Зам.-министърът увери, че ще изисква от служителите в министерството да дават максимално полезна информация на бенефициентите, за да подготвят своите проекти. Без криене и не вдигане на телефоните, каза той.

Киряков смята, че при одобряването на проектите, трябва да се поставя акцент върху полезните неща за институтите – да се инвестира в реконструкция, лаборатории и оборудване. В противен случай не е възможно да заработят центровете за върхови постижения. Зам.-министърът посочи, че при създаването на партньорства между научни колективи и бизнеса водеща роля трябва да има научното звено. Ректорът носи отговорност за финансовите разходи и той има право да управлява работата по проектите, посочи Киряков. По думите му това е защита на публичния интерес – важно е какъв продукт остава в университета или института след приключването на проекта.

Меглена Кунева подчерта, че МОН работи в диалог с БАН и научните среди. Науката е в центъра на нашето внимание, изтъкна тя. Министърът очаква проектите по програмата да стартират при отстраняване на всякакви възможности за конфликт на интереси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование