Влагат 280 000 лв. в приключване на водния цикъл в Търговище

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров даде съвместна пресконференция с шефа на "ВиК" Явор Миланов (в дясно) за довършителните работи по подвързването на новата мрежа от водния цикъл.

Близо 280 000 лв. ще инвестира "ВиК" - Търговище в приключване на водния цикъл, по който трябва да бъдат изградени 123 връзки между старите и новите тръби.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров и управителя на "ВиК" инж.Явор Миланов.

Заради свързването на новите 25 км водопроводи към мрежата ще продължи разкопаването на отделни участъци от улици, чиито ремонт ще се забави във времето.
Трябва да бъде направено свързване и към 917 сгради, където ще бъдат монтирани нови водомери, съобщи управителят на "ВиК".

Очаква се работата по мрежата да приключи до 6 месеца. Тогава ще стане ясно колко качествено са положени новите водопроводи в града.

Гаранцията на целия обект от 25 км водопроводи и над 7 км канализация, които бяха изградени по проект, е 8 год., припомни и кметът на Търговище д-р Димитров.
От ръководството на общината съобщиха, че фирмата, която реализира проекта, ще работи по възстановяване на пропаднали участъци по трасетата, където е полагала тръби и е асфалтирала.

Подмяната на тръбите за питейна вода обхваща към 30% от общата мрежа от 140 км. Към момента загубите в града са 51%. Доколко ще се подобри положението с течовете на питейна вода, ще стане ясно след пускане на новата мрежа. В диспечерския пункт на дружеството постъпвали данни от 12 места в града, които отчитали загубите.

Графикът за асфалтиране на улици в Търговище зависи и от приключването на работата на "ВиК" по обекта, каза кметът д-р Димитров.

"Няма да ремонтираме улици, които предстои да бъдат разкопани. Искаме да се финализира работата по подземната комуникация, за да положим качествени пътни настилки. Предупредили сме и кабелните оператори, че няма да им позволим да копаят по улици, които сме преасфалтирали. Дали сме им срок да приведат инсталациите си според закона", допълни градоначалникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини