Москов се извини на джипитата, прокуратурата подхваща болниците, връщали онкоболни

Здравният министър Петър Москов се извини на общопрактикуващите лекари за това, че мненията им не са били взимани предвид и не са били дискутирани при изготвяне на реформите в здравеопазването. Tой каза още, че ще даде на прокуратурата сигналите, свързани с връщането на онкоболни от лечебни заведения. Москов заяви, че сигналите са достатъчно сериозни и ще бъдат отнесени в прокуратурата.

По думите на Москов проблемът с джипитата вече бил изчистен, защото среща с тях осъществена, и то при тежки и екстремни условия. От здравното министерство информираха, че новите условия, по които Здравната каса вече заплаща, няма да спре болници, лекували досега онкоболни пациенти, да продължат да го правят.

Както "Труд" писа преди седмица директори на болници изразиха тревога, че след първи април няма да могат да лекуват онкоболни пациенти, защото лечебните им заведения не отговарят на новите изисквания, поставени от Москов. От Българския лекарски съюз информираха, че от 40 болници, които до края на март лекуваха раковоболни, сега едва 8 лечебни заведения ще имат право да извършват подобно лечение.

От своя страна министърът отговори, че 25 били болниците, които отговарят на новите изисквания за комплексност, предложени от него, и могат да лекуват онкоболни пациенти. На 7 или 8 болници обаче ще се наложи да сключат допълнителни договори, за да продължат да го правят. Според Москов причината три болници в страната да върнат онкоболни е в това, че те искали да запазят своите бизнес интереси.

"Няма причина някой да може да откаже прием на пациенти. Ако някой си позволява да спекулира и създава напрежение сред пациентите - защото това е целта на заниманието - определени места да запазят бизнес плана си, независимо какво следва от това за пациентите - да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш в пациента тревога в това му състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. От това следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. И тук няма да има никакви компромиси".

Според Москов отделни лекари искали от него да „клекне" и да направи компромис, за да спасят бизнеса си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве