Само една трета от декларациите за конфликт на интереси се публикуват

Според доклад на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) повечето от българските институции не публикуват декларациите за конфликт по интереси, което е постановено от закона. Изследвани са 535 институции и 264 общини.

Само една трета от всички ведомства у нас публикуват декларациите. Близо 80% от институциите имат регистри за обществени поръчки, но само 3% от тях публикуват там договори.

От ПДИ са изпратили искане до всички 535 институции да им предоставят последния сключен договор за обществена поръчка, но само около 60% са отговорили в срок и са предоставили исканата информация. Над 100 институции обаче не са изпратили дори отказ.

Като най-прозрачна община от Програма „Достъп до информация" определят Добрич, а най-прозрачната институция била закритото вече Министерство на инвестиционното проектиране.

Докладът препоръчва да се създаде ясно задължение за публикуване на съдържанието на декларациите за конфликт на интереси и провеждане докрай на реформата, свързана с обществените обсъждания на проекти за нормативни актове, и свързаната с тях необходима прозрачност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини