Анкетират клубове, медии и фенове за реформа във футбола

По какъв курс на реформи ще поеме футболът ни - трябва да реши... самият футбол. В пълната му гама от съставни компоненти у нас.

Клубове, медии, притежатели на тв права, публични личности, фенове - всички да дадат мнение и да бъдат включени в широка дискусия, призова Петер Нювенхюис. Основателят на холандската фирма „Хайпъркюб” говори на срещата на БФС със спортното министерство и професионалните клубове в хотел „Маринела”.

Холандецът сподели богат опит на фирмата, която е участвала в преструктурирането на Шампионската лига, Лига Европа, първенствата на Дания и Белгия... И разкри, че най-важното е да се събере информация за предпочитания формат и критерии за промени от всички във футболния процес - от клубовете до запалянковците.

След „обработването на анкетите” неговата фирма или друга като нея може да стигне чрез компютърен анализ до вариант за реформа в първенството.

Такъв подход е използван в Дания, където новият формат на лигата се счита за успешен. Там предварително е било уточнено, че при 75% съгласие от всички страни в дискусията на футболните хора за някой от вариантите той се приема.

Анкетирането ще завърши в началото на юни, а всички клубове ще подават лицензионни документи до края на април. И през юни ще се извърши анализ на данните, за да се формулира вариант, който да бъде предложен за гласуване. Тогава ще стане ясно и дали новата елитна група ще е с 10, 12 или 16 отбора.

БФС посочи най-важните критерии за място в лигата - инфраструктура под формата на модерен стадион, добър терен и осветление. И нещо, което отдавна се говори във футбола ни - банкова гаранция за 1,5 млн. лева, с която да се започва сезонът. Тя ще гарантира, че клубът ще завърши първенството, а няма да се откаже по средата заради липса на средства.

„Ще се правят компромиси, но не и с лицензите”, обяви Борислав Михайлов.

А министър Красен Кралев афишира воля на държавата да помага в най-важния аспект - инфраструктурата. Спортният тотализатор е готов да подпомогне материално клубовете, но не и с пари. Разбра се и друго. За 2014-а минусът при баланс „приходи” и „разходи” на всички клубове от елита е бил над 40 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ