Над 327 млн. лева за общините под ножа

Над 327 млн. лева са наложените финансови корекции на общините в България по европрограми. Данните са актуални към април 2016 г. и са предоставени на „Труд“ от екип на заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Местната власт е санкционирана с най-много пари за нарушения по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ - общо 196 млн. лева, а финансови корекции са наложени по 233 проекта. По оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“ общият размер на наложените индивидуални финансови корекции е над 106 млн. лева.

Според данни на Управляващия орган по Програмата за развитие на селските райони замразените пари, част от които кметствата трябва да възстановяват, надхвърлят 25 млн. лева.

„Когато има нанесена финансова корекция, това означава, че се отрязва частта финансиране от съответния проект и после се връща в оперативната програма. Брюксел не си прибира обратно парите. Те се връщат в оперативната програма и се използват за друг проект. Фактически финансовата корекция изглежда като увеличаване на размера на съфинансирането“, коментира пред „Труд“ Томислав Дончев.

Той признава, че част от финансовите корекции са много тежки за определени общини.

„Нерядко имаме случаи на община с бюджет от 30 млн. лева, която изпълнява проекти за 200 млн. лева. В такъв случаи финансова корекция без мерки от страна на държавата може да я вкара в колапс“, казва Дончев.

В тези над 327 млн. лева се включват и наложени корекции, които и към момента не са събрани.

„Да, има некоректно изпълнение на проекти по общини, но от друга страна трябва да се отчете, че съществуват редица некачествени изпълнения и от страна на бизнеса“, коментира пред вестника изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Проблемът с финансовите корекции по проекти с европейско субсидиране е бил водещ и на първата изнесена приемна на управителния съвет на сдружението, водена преди дни от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Част от кметовете признават, че изпълнението на новите проекти по европейските програми може да се забави заради изтеглените кредити за финансиране на досегашни проекти. Броят на местните администрации, потънали в дългове със заеми от държавата, за да покрият наложените им финансови корекции, расте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси