Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

И „зеленото” WWF с офшорен офис в Панама

Факсимиле от уебсайта на швейцарската офшорна компания WWF, на който международното НПО е публикувало дъщерните си офиси и клиенти.

Веселина Кавръкова твърди, че е против бизнеса в данъчния рай

Еко “партньорства” изпират до “зелено” репутации на офшорки

Повече от половината клиенти на НПО-то са корпорации, регистрирани в свободни зони

Швейцарската офшорна компания WWF се оказа дълбоко замесена в офшорен бизнес. Зеленото международно НПО дори не се крие и на сайта си гордо е обявило своите дъщерни офиси в офшорните зони и дълга редица клиенти, регистрирани в места, наричани данъчен рай. Излиза, че най-големите борци в България срещу офшорните компании са не само регистрирани в офшорна зона, но и работят с офшорни бизнеси.

С годишни приходи от над 600 милиона евро (1,2 милиарда лева), WWF е регистрирала офиси в редица офшорни дестинации като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и др. В повечето от тях няма почти никаква дейност. Възможно е да е осигурен по този начин параван за легитимация при разпределянето на парични потоци към подизпълнители, които не желаят да фигурират с истинските си имена.

Странните позиции на природозащитниците са допълнително засилени от мощния им бизнес с огромни корпорации, регистрирани в офшорни зони. Например WWF се е похвалила с 3 водещи частни партньорства, от които две са корпорации с офшорни регистрации – Кока Кола (Делауеър), Домтар (Квебек) и Кралските карибски круизи (Либерия).

От списъка на корпоративните клиенти на зелената офшорка WWF става ясно, че НПО-то е имало 19 бизнес партньора за последната година, от които 10 са офшорни корпорации. Разбира се, повечето от тях са с доста добра репутация, за които офшорната регистрация е просто нормален и законен подход за уреждане на капиталовата структура. Както финансовите и дори данъчните експерти винаги са твърдели, офшорните центрове не са незаконни сами по себе си и в тях няма нищо априори лошо. Просто регулациите и законите там могат да бъдат използвани за незаконни дейности.

В случая със зеленото НПО става въпрос за лицемерие. Оглавяван от Веселина Кавръкова, българският клон на офшорката WWF е сред най-големите противници на офшорните регистрации, докато самото WWF е с клонове в офшорни зони като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и чрез еко “партньорства” изпира до “зелено” репутациите на многобройни офшорни корпорации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.