На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

И „зеленото” WWF с офшорен офис в Панама

Факсимиле от уебсайта на швейцарската офшорна компания WWF, на който международното НПО е публикувало дъщерните си офиси и клиенти.

Веселина Кавръкова твърди, че е против бизнеса в данъчния рай

Еко “партньорства” изпират до “зелено” репутации на офшорки

Повече от половината клиенти на НПО-то са корпорации, регистрирани в свободни зони

Швейцарската офшорна компания WWF се оказа дълбоко замесена в офшорен бизнес. Зеленото международно НПО дори не се крие и на сайта си гордо е обявило своите дъщерни офиси в офшорните зони и дълга редица клиенти, регистрирани в места, наричани данъчен рай. Излиза, че най-големите борци в България срещу офшорните компании са не само регистрирани в офшорна зона, но и работят с офшорни бизнеси.

С годишни приходи от над 600 милиона евро (1,2 милиарда лева), WWF е регистрирала офиси в редица офшорни дестинации като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и др. В повечето от тях няма почти никаква дейност. Възможно е да е осигурен по този начин параван за легитимация при разпределянето на парични потоци към подизпълнители, които не желаят да фигурират с истинските си имена.

Странните позиции на природозащитниците са допълнително засилени от мощния им бизнес с огромни корпорации, регистрирани в офшорни зони. Например WWF се е похвалила с 3 водещи частни партньорства, от които две са корпорации с офшорни регистрации – Кока Кола (Делауеър), Домтар (Квебек) и Кралските карибски круизи (Либерия).

От списъка на корпоративните клиенти на зелената офшорка WWF става ясно, че НПО-то е имало 19 бизнес партньора за последната година, от които 10 са офшорни корпорации. Разбира се, повечето от тях са с доста добра репутация, за които офшорната регистрация е просто нормален и законен подход за уреждане на капиталовата структура. Както финансовите и дори данъчните експерти винаги са твърдели, офшорните центрове не са незаконни сами по себе си и в тях няма нищо априори лошо. Просто регулациите и законите там могат да бъдат използвани за незаконни дейности.

В случая със зеленото НПО става въпрос за лицемерие. Оглавяван от Веселина Кавръкова, българският клон на офшорката WWF е сред най-големите противници на офшорните регистрации, докато самото WWF е с клонове в офшорни зони като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и чрез еко “партньорства” изпира до “зелено” репутациите на многобройни офшорни корпорации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.