Асистентка на Роман Полански поставя зрелищна опера в Пловдив

Австрийката Урсула Хорнер, която е била асистентка на световноизвестния кинорежисьор Роман Полански, работи в момента с екипа на Пловдивската държавна опера, с който подготвя премиерния спектакъл "Хофманови разкази" от Жак Офенбах.

Първите представления ще са на 13 и 27 април на сцената на Градския дом на културата "Борис Христов", а за енергичната дама от Виена работата й в Пловдивсака опера е изпълнена с вдъхновение и удовлетворение.

Урсула Хорнер е възпитаничка на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, водила е детски предавания по австрийската национална телевизия ORF. В ранните си години е участвала в над 30 постановки на Виенската опера, а по-късно започва да режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ.

В Пловдив Урсула Хорнер е с постановъчен екип от Македония и публиката под тепетата ще има възможност да се наслади на оперта визия на световно ниво. Автор на декора е Мария Ветероска, костюмите са на Мария Пупучевска, а художественото осветление е на Васил Лисичов. Диригентската палка пък е поверена на Диан Чобанов, който е работил с Урсула Хорнер и познава полета на въображението й.

В момента в репетиционните зали кипи творчески процес на 4 езика – български, немски, английски и македонски, но без преводач. "Хофманови разкази" е незавършена опера, затова съществуват много различни версии. Затова ние, режисьорите, имаме свободата да се намесим. Това е прекрасно, защото колкото и пъти да гледаш тази опера тя никога не е една и съща", твърди режисьорката. Тя е поверила партията на Хофман на първия тенор на Софийската опера Костадин Андреев. Баритонът Михаил Пулиев ще поеме четирите роли на Злото, а любовните музи на поета Хофман се изпълняват от сопраните Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.

Билети за оперната премиера "Хофманови разкази" от Жак Офенбах вече се продават на касата на Концертна зала в Пловдив, в билетния център пред общината и онлайн в eventim.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура