Съветник на Борисов: Държавата трябва да инвестира в българските имами

Медийният съветник на премиера Борисов и вицепремиера Бъчварова Тома Биков каза пред БТВ, че държавата трябва да инвестира в българските имами. Той припомни идеята, появила се преди няколко месеца, за създаване на ислямска духовна академия или ислямски богословски факултет към Софийски университет под шапката на Министерството на образованието и науката. Според него така ще има по-голяма яснота над случващото се.

Биков обясни, че държавата трябва да изпълнява ролята на турския Дианет, но подчерта, че няма предвид да изнасяме религия, а да инвестираме в ислямското вероизповедание.

Според Биков службите за сигурност трябва да проучват религиите и да приобщят мютфийството към държавата.

По думите му трябва да се води открит обществен дебат у нас дали са готови българските данъкоплатци да инвестират в исляма у нас. „Мисля, че е еднозначно, че е по-добре имамите да са произведени у нас, а не в Саудитска Арабия”, категоричен е експертът.

Биков смята, че случващото се в ромската махала на Пазарджик с радикалния ислям не е показателно за държавата. Трябва да се наблегне на традиционния ислям у нас и да се пресече случващото се в Пазарджик, докато още не е разраснало, твърди той.

Експертът не мисли, че събарянето на незаконните постройки ще помогне, може само да усложни нещата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика