Горнооряховският музей разказва за човешките пороци в пътуваща изложба

Третата колекция е свързана със захарта и кафето.

Историческият музей в Горна Оряховица е подготвил пътуваща изложба от експонати, които разказват за човешките пороци. Три експозиции, в които са събрани старинни предмети в момента гостуват в Боженци. Изложбите разкриват как тютюнопушенето, алкохолът, захарта и кафето са се превърнали в човешки слабости.

Експозицията, посветена на алкохола съдържа миниатюрни стъклени бутилки от различни питиета. Музеят притежава 300-грамови стъклени шишенца във формата на женско тяло или русалка, които са по-близо до изкуството, отколкото до масовото производство. Въпросните стъкленици са елегантни, а не като съвременните, които побират и по литър спиртни напитки. Впечатление правят бутилки със закопчалки, както и шише с вътрешен балон. Тя се отваря отдолу, за да се напълни балонът с лед и отгоре, за да се налее алкохол. Ледът държи питието студено и двете съдържания не се смесват.

Колекция, която разказва цялата история на запалването, е другата атракция в изложбата. Чакмаци, кибрити, праханки, първите кибритени кутии, наричани "пали дръвца", бензинови, пластмасови и механични запалки са събрали музейните уредници от железничарския град. В изложбата са включени първите чибуци, глинени лули от османско време, дървените, които се появяват по-късно, абаносови. Могат да се видят различни видове пепелници, кутии за цигари и други любими на пушачите "играчки", които могат да се приемат едновремено като удобство и като сувенири.

Третата колекция е свързана със захарта и кафето. Сладкото от години е силна индустрия в Горна Оряховица и музеят има най-старите кутии от бонбони, буркани, бонбониери, мелнички за кафе, джезвенца, кубински, унгарски кафеварки. Покрай кафето, музеят е успял да посъбере и няколко предмети, свързани с приготвянето на чай - самовари, бронзовите чайници, цедилки.

"Изложбата за алкохола е подготвена през 2006 г, другите две са правени година по-късно, но и трите експозиции продължават да бъдат актуални и много търсени. Истината е, че човешките слабости превръщат порока в индустрия. И в тази индустрия започват да участват много хора, заети са земеделци, производители, работници, търговци. Всички предмети, които музеят притежава, са от края на XIX - началото на XX в., когато тези пороци се комерсиализират", поясняват историците от Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура