На 17 август 2018 да почерпят

„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

Горнооряховският музей разказва за човешките пороци в пътуваща изложба

Третата колекция е свързана със захарта и кафето.

Историческият музей в Горна Оряховица е подготвил пътуваща изложба от експонати, които разказват за човешките пороци. Три експозиции, в които са събрани старинни предмети в момента гостуват в Боженци. Изложбите разкриват как тютюнопушенето, алкохолът, захарта и кафето са се превърнали в човешки слабости.

Експозицията, посветена на алкохола съдържа миниатюрни стъклени бутилки от различни питиета. Музеят притежава 300-грамови стъклени шишенца във формата на женско тяло или русалка, които са по-близо до изкуството, отколкото до масовото производство. Въпросните стъкленици са елегантни, а не като съвременните, които побират и по литър спиртни напитки. Впечатление правят бутилки със закопчалки, както и шише с вътрешен балон. Тя се отваря отдолу, за да се напълни балонът с лед и отгоре, за да се налее алкохол. Ледът държи питието студено и двете съдържания не се смесват.

Колекция, която разказва цялата история на запалването, е другата атракция в изложбата. Чакмаци, кибрити, праханки, първите кибритени кутии, наричани „пали дръвца“, бензинови, пластмасови и механични запалки са събрали музейните уредници от железничарския град. В изложбата са включени първите чибуци, глинени лули от османско време, дървените, които се появяват по-късно, абаносови. Могат да се видят различни видове пепелници, кутии за цигари и други любими на пушачите „играчки“, които могат да се приемат едновремено като удобство и като сувенири.

Третата колекция е свързана със захарта и кафето. Сладкото от години е силна индустрия в Горна Оряховица и музеят има най-старите кутии от бонбони, буркани, бонбониери, мелнички за кафе, джезвенца, кубински, унгарски кафеварки. Покрай кафето, музеят е успял да посъбере и няколко предмети, свързани с приготвянето на чай – самовари, бронзовите чайници, цедилки.

„Изложбата за алкохола е подготвена през 2006 г, другите две са правени година по-късно, но и трите експозиции продължават да бъдат актуални и много търсени. Истината е, че човешките слабости превръщат порока в индустрия. И в тази индустрия започват да участват много хора, заети са земеделци, производители, работници, търговци. Всички предмети, които музеят притежава, са от края на XIX – началото на XX в., когато тези пороци се комерсиализират“, поясняват историците от Горна Оряховица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.