Офроуд състезание унищожава посеви край Лясковец

Снимка: БНТ

В района на Лясковец се е провело незаконно офроуд състезание, което е унищожило посеви на стойност стотици левове, съобщава БНТ.

По регламент маршрутът на всяко състезание е предварително начертан и се съгласува с местните институции.

Потърпевшите земеделски производители са категорични, че никой от тях не е бил уведомен за провеждането на вандалския офроуд. Щетите от която за са тяхна сметка.

“Информация нямах никаква за това мероприятие, което се проведе – състезание по офроуд с леки автомобили с висока проходимост или така наречените джипове”, казва Андрей Андреев – прокурист на земеделска фирма.

Работници на земеделската фирма са забелязали, че високопроходимите автомобили умишлено навлизат сред посевите и унищожават пшеничните насаждения, движейки се по дължината на посевите.

“Звъннах на 112. С този полицейски екип тръгнахме по маршрута, по който се движеха джиповете. Водачът, който беше с още двама души вътре, ни информира, че се провежда офроуд състезание”, разказва Андреев.

Оказва се, че това е едно от най-големите национални състезания по офроуд.
От община Лясковец обаче са категорични, че не са били уведомени за това, че маршрутът му ще премине през пътищата, които са в тяхна територия, което е задължително за провеждането на подобен род събития.

“Нашите щети възлизат на няколкостотин лева на декар. Тук слагам готовата продукция, която ще произведем. Разходи до момента има за работна ръка, за агрообработки и наем на съответните собственици”, обяснява прокуристът.

Организаторите на състезанието не отричат, че щетите са причинени от тяхни участници, но уверяват, че след подаването на сигнала нарушителите са били дисквалифицирани.

“Ние ще си търсим правата чрез прокуратурата, вече тя е инстанцията, която може да се произнесе. Другият вариант е по съдебен път”, казва още Андреев.

Земеделските производители коментират още, че освен материалните щети, съществуват реални рискове за здравето и живота на работещите на полето от подобен род адреналинови състезания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини